Blair beklager fangemishandlingen

Tony Blair ba søndag om unnskyldning for mishandlingen av krigsfanger i Irak. Men den britiske regjeringen ble allerede i mai 2003 advart om påstander om mishandling, sier Amnesty.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig med at den britiske statsministeren ba om unnskyldning for britiske soldaters fangemishandling, lovet han å straffe de som hadde ansvaret for ugjerningene.

- Vi ber alle som er blitt mishandlet av våre soldater inderlig om unnskyldning. Dette er fullstendig uakseptabelt, sa Blair under et intervju med den franske TV-kanalen France 3.

- De ansvarlige vil bli straffet i henhold til militærets disiplinærregler, sa regjeringssjefen, som er på besøk i Frankrike.

- La meg gjøre det helt klart at dersom disse tingene faktisk har skjedd, er det fullstendig uakseptabelt, la han til.

Søndag kveld kom det imidlertid fram nye opplysninger som tyder på at både britiske og amerikanske myndigheter allerede for lenge siden ble informert om anklagene om mishandling av fanger i irakiske fengsler.

Den britiske forsvarsministeren Geoff Hoon må redegjøre for fangemishandlingen for parlamentet mandag, og søndag kveld innrømmet også forsvarsdepartementet at det har etterforsket påstander om fangemishandling helt siden i fjor.

- Ble informert

Regjeringen kjente allerede i mai i fjor til anklagene om at britiske soldater hadde torturert irakiske fanger, ifølge en talsmann for Amnesty International. Menneskerettsorganisasjonen går dermed mot påstander om at anklagene om fangemishandling i Irak ikke kom til overflaten før i februar i år.

- Vi har hatt en rekke møter og korrespondanser med regjeringen om dette i ett år nå, sier talsmannen.

Regjeringen i Storbritannia sa lørdag at den i februar hadde fått en hemmelig rapport fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) som inneholdt detaljerte opplysninger om britiske og amerikanske soldaters mishandling av krigsfanger. Til tross for stort press har regjeringen foreløpig ikke villet offentliggjøre denne rapporten.

- Den britiske regjeringen har visst om beskyldningene om at britiske soldater har stått bak tortur og ett dødsfall siden mai i fjor, sier Amnesty International.

Dødsfallet og tortur av irakiske fanger ble omtalt i et notat til forsvarsdepartementet i mai 2003, ifølge Amnesty.

- Hemmelig

Høytstående tjenestemenn fra Amnesty skal videre ha møtt regjeringstjenestemenn i juni, og et nytt notat ble sendt til forsvarsminister Hoon i juli.

- Amnesty møtte forsvarsdepartementet i juni 2003 for å diskutere beskyldningene. Men i stedet for en upartisk og sivilt ledet granskning for å finne sannheten, ser vi fortsatt en hemmelig etterforskning fra militærpolitiet, som mangler den uavhengigheten folkeretten krever, sier Amnestys talsmann.

Nicholas Soames, som er forsvarspolitisk talsmann for det konservative, britiske opposisjonspartiet, krever at Hoon må redegjøre for om regjeringen ble informert om beskyldningene, og hvilke tiltak som ble satt i verk for å hindre slik mishandling.

- Informerte USA

Også amerikanske myndigheter ble allerede tidlig i år informert om fangemishandlingen i Irak, ifølge en talskvinne for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

Under et besøk i Washington i januar fortalte ICRCs president flere av George W. Bushs nærmeste rådgivere om mishandling av fanger i Abu Ghraib-fengselet i Irak, opplyser ICRC-talskvinnen Nada Doumani til Spiegel TV i Tyskland. ICRC-president Jakob Kellenberger møtte USAs utenriksminister Colin Powell, viseforsvarsminister Paul Wolfowitz og den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Condoleezza Rice under sitt besøk, ifølge Doumani.

NTB-AFP