Blair besøkte Irak

Storbritannias statsminister Tony Blair kopierte George Bush og dukket overraskende opp i den sørirakiske byen Basra i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han kom for å oppmuntre de om lag 10 000 britiske soldatene som kontrollerer det oljerike området. Besøket var ikke kunngjort på forhånd, trolig av sikkerhetsårsaker.

- Noe av stoltheten som folk føler overfor dere, skyldes kunnskapen om at folk i dette landet vil se tilbake på det dere har gjort, og anerkjenne at de står i en stor takknemlighetsgjeld til dere, sa Blair.

Fra Sharm el-Sheik

I talen til soldatene fremholdt Blair at verden var truet av «viruset til islamsk ekstremisme», samt «brutale og undertrykkende stater som utvikler våpen som kan brukes til masseødeleggelse». Han ga disse statene ansvaret for sikkerhetssituasjonen som nå råder i verden.

Før krigen i Irak argumenterte Blair med at invasjonen var nødvendig for å hindre Saddam Husseins regime i å bruke masseødeleggelsesvåpen. Til nå er ingen slike våpen funnet.

Blair ferier for tiden i den egyptiske feriebyen Sharm el-Sheik, men han satt seg i morges på et militært transportfly og fløy inn i Irak. Dette er statsministeren andre besøk i landet siden invasjonen i mars.

(NTB/Dagbladet.no)

HILSEPLIKT:</B> Tony Blairs besøk ble satt pris på av soldatene som tjenestegjør i Irak.