Blair får ikke forhandle med Hamas

Til Midtøsten med begrenset mandat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tony Blair reiser over helga til Midtøsten som spesialutsending for den såkalte Kvartetten, FN, EU, USA og Russland. Men han får ikke forhandle med Hamas.

Blair omgikk spørsmålet om hans begrensede mandat etter et møte i Kvartetten i Lisboa torsdag, og sa han gledet seg til å ta fatt på jobben som spesialutsending.

Møtet i Kvartetten, det første siden Hamas tok full kontroll over Gazastripen, ga støtte til president Bushs planer om til høsten å starte forhandlinger med sikte på opprettelsen av en palestinsk stat.

Den tidligere britiske statsministeren reiser til Midtøsten på sin første reise som Kvartettens spesialutsending mandag.

Utnevnelsen av Blair som Kvartettens utsending er blitt fulgt av en debatt om Blairs mandat, som flere mener er for begrenset. Blair skal bistå palestinerne med utviklingen av deres økonomi og infrastruktur.

Enkelte europeiske utenriksministere, og angivelig palestinerne selv, har gått inn for at Blairs mandat skal utvides til også å omfatte forhandlinger med Hamas.

Men USA setter foten ned for slike forhandlinger, og vil ikke at Blair skal bli mellommann som også forhandler med Hamas.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice forsvarte Blairs begrensede mandat, og gjorde det samtidig klart at USA vil ha ledelsen i det diplomatiske arbeidet.

SPESIALUTSENDING TIL MIDTØSTEN: Eksstatsminister Tony Blair. Foto: PAULO DUARTE/AP/SCANPIX
SPESIALUTSENDING TIL MIDTØSTEN: Eksstatsminister Tony Blair. Foto: PAULO DUARTE/AP/SCANPIX Vis mer

- Det finnes et politisk spor som USA av flere grunner føler seg forpliktet til å lede i samarbeid med Kvartetten, sa Rice i Lisboa.

(NTB)