Blair får tøff kamp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Tony Blair advarte velgerne mot at hans konservative motstandere vil drive en «høyrevridd og ganske ondsinnet valgkamp» da han offentliggjorde valgdagen til den 5. mai. Hjemmesitting er Labours største trussel ved dette valget, og statsministeren selv er en belastning fordi så mange frustrerte velgere forbinder ham med krigen i Irak.

De konservatives leder Michael Howard åpnet sin valgkamp med å be velgerne, i litt finere ordelag, om å tørke fliret av Tony Blair. Howard følger valgkampstrategien som er utarbeidet av rådgiveren Lynton Crosby. Crosby hjalp Australias John Howard til fire valgseirer på rad. Siden romjula har Michael Howard bombardert britiske medier og velgere med en serie populistiske utspill mot innvandrere og asylsøkere, mot sigøynere, for skattelettelser og innsparinger i offentlig sektor, for hardere bekjempelse av kriminalitet og framfor alt: mot alt Tony Blair står for. Valgkampen har overtoner av rasisme og fremmedfrykt, og er vellykket. Labours forsprang i meningsmålingene er redusert fra ti til to- tre prosent. Det skal mer til før Blair mister flertallet i Underhuset som nå er på 161 mandater, men framgangen har gitt Howard håp om at det er mulig å vinne dersom konservative velgere mobiliseres mens Labours blir sittende hjemme. Denne effekten bidro til gjenvalget av president Bush i USA.

Krigen i Irak og måten Blair førte folket bak lyset før invasjonen, plager mange av Labours velgere og styrker det tredje partiet i britisk politikk, liberaldemokratene. De liberales leder Charles Kennedy skårer personlig høyere enn både Blair og Howard, men valgsystemet med enmannskretser holder liberaldemokratene nede, selv når partiet får 21 prosent i meningsmålingene.

En tredje valgseier for Blair er historisk og fortsatt mest sannsynlig. Ingen Labour-politiker har lyktes med tre på rad. Tony Blair håper at tilstrekkelig mange holder seg for nesa, stemmer på Blair og håper at de snart får Gordon Brown, finansministeren bak den solide, britiske økonomien som er Labours sterkeste kort i valgkampen.