Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blair forsvarer klasebomber

Storbritannias statsminister Tony Blair forsvarer bruken av klasebomber i Afghanistan. Koalisjonen mot terror må kjempe energisk, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klasebomber har blitt brukt ved fem anledninger, ifølge Blair. En gang mot en leir som tilhører Osama bin Ladens terrornettverk al-Qaida, og fire ganger mot Taliban-stillinger ved fronten.

- De er våpen som både er lovlige og nødvendige under visse omstendigheter. Det finnes ingen lett eller behagelig måte å kjempe en konflikt som dette på, sa Blair til Underhuset i Parlamentet.

- Hvis vi vil at konflikten skal bringes til en snarlig slutt, må vi utkjempe den energisk. Det er ikke lett å unngå sivile tap fullstendig i en konflikt, tilføyde han.

Blair svarte på en oppfordring fra liberaldemokratene om å oppfordre president George W. Bush til å stoppe bruken av klasebomber. Blair skulle etter planen møte Bush i Washington senere onsdag.

Klasebomber er satt sammen av hundrevis av små bomber som er ment å eksplodere når de treffer bakken. Men rundt 10 prosent av bombene eksploderer ikke og blir liggende som en stor fare for enhver som beveger seg i nærheten av dem.

Blair forlot London med Concorde onsdag ettermiddag og er ventet tilbake til London tidlig torsdag morgen etter middag og samtaler med Bush.

(NTB)Human Rights Watch om klasebomber

SINTE:Kvinneaktivister fra partiet Jamiyat-e-Islami i Lahore Pakistan bak brennede dukker som forestiller Blair og Bush.
Hele Norges coronakart