Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blair forsvarte omstridte dokumenter

Tony Blair slo fast at han fortsatt tror på etteretningsopplysningene om at Irak var i ferd med å kjøpe uran fra Niger på en pressekonferranse i etterkant av talen i den amerikanske kongressen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blair slo fast at han trodde på «at informasjonen er ekte».

USA og Storbritania mottok før krigen dokumenter som indikerte at Irak prøvde å kjøpe uran fra Niger. Det kom senere fram at disse dokumentene var falske. CIA tvilte på etterretningen fra første stund, men tillot likevel president Bush å sitere fra dokumentene i sin State of the Union tale 28. januar.

Både Bush og Blair har de siste månedene møtt hard kritikk for bruken av det som antas å være falsk etteretningsinformasjon. To tredjedeler av den britiske opinionen mener de har blitt lurt av Blairs regjering, mens Bush fortsatt yter respektabel popularitet på hjemmebane. Likevel var det Blair som virket mest offensiv under pressekonferansen i etterkant av talen i Kongressen.

- Historien vil ikke tilgi de statsledere som velger å ikke konfrontere trusselen som bøllestater med masseødeleggelsesvåpen utgjør, sa Blair.

Første siden Thatcher

Blair fikk en varm mottakelse da han ankom kongressen. Ikke siden Margaret Thatcher talte her i 1985 har en britisk statsminister stått bak talerstolen.

- Aldri før har amerikas lederskap vært så nødvendig og så misforstått, sa han, til rungende applaus fra den samlede Kongressen.

Diskuterte britiske fanger

Dat antas også at Bush og Blair diskuterte et tema statsministeren har fått mye pepper for hjemme: Ni britiske statsborgere sitter som fanger på Guantanamo-basen på Kuba, mistenkt for deltakelse i terrorist-aktiviteter. To av disse, Moazzam Begg og Feroz Abbasi, skal snart opp for militær domstol.

Blir de dømt, kan de få dødsstraff. Storbritania har forbudt dødsstraff, og mange har tatt til orde for at de to bør dømmes i sitt eget land.

Saken er spesielt viktig for Blair, som ønsker å bevise at han ikke bare er et haleheng til George Bush.

I HARDT VÆR: Tony Blair og George Bush svarte på spørsmål omkring den omstridte britiske etteretningsinformasjonen i etterkant av Blairs tale i Kongressen i dag.