- Blair går fri

Med en fordømmende sluttprosedyre fortalte Kelly-familiens advokat, Jeremy Gompertz, hvordan den britiske regjeringens krig med BBC drev våpeneksperten til selvmord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Kelly-høringen er ferdig - dørene er stengt. Det eneste som gjenstår er lord Huttons konklusjon, som er ventet en gang i desember. Men folkets dom er allerede klar etter at det politiske spillet - av mange omtalt som det største selvpåførte såret i moderne britisk politikk - har utspilt seg for all offentlighet de siste fem ukene. Og dommen er at politikerne og deres rådgivere ikke er til å stole på.

Likevel: Stormen rundt statsminister Tony Blair har stilnet - han slipper trolig med ei ripe i lakken.

Blod på hendene

Maktmisbruk, løgner, svik, kynisme og bøllete atferd. Der har du noen av de ordene Jeremy Gompertz fyrte av i maktens retning. Og konklusjonen hans var klar: Det er myndighetene som har dr. Kellys blod på hendene. Våpeneksperten tok sitt eget liv fordi hans ekspertise og kunnskap i all offentlighet ble revet i filler i myndighetenes desperate kamp for å rettferdiggjøre krigen i Irak, mener Gompertz.

Statsminister Tony Blair blir ikke utskjelt som den store stygge ulven - og det er ikke mer enn en notis i én av de tunge avisene når de konservatives leder Iain Duncan Smith krever hans avgang.

Det er fem mann som ifølge Kelly-familiens advokat sitter med ansvaret. En av dem, Alastair Campbell, har allerede sagt opp jobben sin som Tony Blairs PR-sjef og nærmeste rådgiver. To andre, forsvarsminister Geoff Hoon og BBC-journalisten Andre Gilligan, står i fare for å miste sine. Og Jeremy Gompertz tok dem for seg en etter en i knusende ordelag da han presenterte sine konklusjoner for lord Hutton. Fordi deres handlinger, som han uttrykte det, krever den sterkeste fordømmelse.

Maktmisbrukerne

Forsvarsministeren: Geoff Hoon beskyldes for å lyve når han sier det ikke var en bevisst strategi bak offentliggjøringen av dr. Kellys navn. Notatene i Alastair Campbells dagbok beviser at han løy om dette også under krysseksaminasjonen da han møtte i Kelly-høringen for andre gang.

PR-sjefen: Alastair Campbell beskrives som en maktsyk bølle.

BBC-journalisten: Andrew Gilligan kritiseres massivt for å ha overdrevet det dr. Kelly fortalte ham om Irak-dokumentet. Journalistikken hans har ingen troverdighet.

Spionsjefen: John Scarlett viste en kynisk likegyldighet overfor påstandene om at Irak-dokumentet var spritet opp.

Personalsjefen: Forsvarsdepartementets personalsjef Richard Hatfield påførte Kelly-familien dype sår og sinne da han påsto at våpeneksperten hadde seg selv å takke for de problemene han var kommet opp i.

- Han ble sittende igjen med følelsen av at ingen stolte på ham. Og det er ikke rart at han ble knust og følte det slik etter å ha gitt hele sitt yrkesliv til denne nasjonen. Og det var i denne fortvilelsen det ser ut til at han tok sitt eget liv, sier Jeremy Gompertz