GRILLES: I januar i år måtte Tony Blair stille til høring om planleggingen og konsekvensene av Storbritannias invasjon i Irak. Den tidligere statsministeren fikk bryne seg på noen skarpe spørsmål fra panelet som består av seks personer. Foto: Reuters / Parbul TV via Reuters TV
GRILLES: I januar i år måtte Tony Blair stille til høring om planleggingen og konsekvensene av Storbritannias invasjon i Irak. Den tidligere statsministeren fikk bryne seg på noen skarpe spørsmål fra panelet som består av seks personer. Foto: Reuters / Parbul TV via Reuters TVVis mer

- Blair i hemmelig Bush-pakt

Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair førte parlamentet bak lyset og inngikk hemmelig krigspakt med USA, hevder ny rapport om Irak-krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen av konklusjonene i rapporten, som egentlig ikke skal offentliggjøres før en gang i høst, er lekket til den britiske avisen Mail on Sunday.

Det er fire hovedpunkter som er alt annet enn lystig lesing for den tidligere statsministeren, samt noen av hans nære medarbeidere i regjeringsapparatet.

Regimeskifte og våpen Ifølge avisen skal de som har forklart seg for et granskingspanel, få muligheten til å kommentere innholdet i rapporten før den endelig offentliggjøres.

179 britiske soldater er døde som følge av landets invasjon i Irak for åtte år siden.

Britiske styrker, sammen med USAs militærapparat, hadde som mål å styrte regimet til Saddam Hussein, samt tilintetgjøre masseødeleggelsesvåpen i Irak.

Den irakiske despoten ble tatt til fange i et jordhull etter invasjonen, men noen masseødeleggelsesvåpen ble aldri funnet.

Siden er det kommet frem at dette var oppspinn som britisk og amerikanske etterretning trodde på, og som ble brukt som påskudd for en invasjon og som ble frontet av ulike ledende politikere.

Soloframferd Et punkt som Blair kritiseres for, er å ha planlagt en invasjon uten å involvere og forankre dette arbeidet hos flere statsråder i regjeringen.

En av panelets granskere undrer seg om et styre i et selskap ville påtatt seg et kollektivt ansvar for en stor strategisk beslutning, uten å ha sett sentrale dokumenter eller deltatt i en styrediskusjon?

Blair skal ha involvert få personer i sin politiske krets før en beslutning om invasjon ble fattet, skriver Mail on Sunday.

Lite fokus på konsekvenser Tony Blair har tidligere opplyst at britisk etterretning, uten tvil, hadde avdekket at Saddam Husseins regime var i besittelse av masseødeleggelsesvåpen.

Men, medlemmene av granskingskommisjonen mener Blairs konklusjon var forhastet og at påstandene ikke var grunnlag godt nok for å invadere Irak.

Basert på Blairs sterke tro på opplysninger fra egen etterretning, så mener panelet at Blair har ført parlamentet bak lyset.

Det er ikke bare Blairs handlemåte forut for krigen som kritiseres. Også manglende planlegging og forståelse av de langsiktige konsekvensene av en invasjon er kritikkverdige, skal man tro Mail on Sundays kilder.

Det var så stort fokus på den militære planleggingen, at man glemte litt hva som var i vente etter en invasjon.

Som historien viser har terrortrusselen mot Storbritannia økt, og London ble rammet av et terrorangrep hvor mange mistet livet.

Bush og Blair = sant Rapporten kritiserer også Blair for å ha inngått en slags pakt med USAs president George W. Bush.

I 2002, ett år før invasjonen, ble de to lederne enige om å samarbeide om en invasjon for å styrte regimet i Irak om ikke Saddam Hussein ga etter for politiske krav.

Blairs egen forsvarsminister har uttalt til kommisjonen at slike avtaler ikke forelå, mens Blair har antydet at en slik pakt fantes.

Ingen av Tony Blairs talspersoner ønsker å kommentere lekkasjene i Mail on Sunday, men opplyser at de vil debattere rapporten når det offisielt slippes senere i år.

SKRIVER PÅ RAPPORT: John Chilcot leder Irak-granskingen og har gjort det helt klart at han ikke kommer til å ta på seg silkehansker når han skal konkludere. Foto: AFP Photo/Matt Dunham/WPA POOL
SKRIVER PÅ RAPPORT: John Chilcot leder Irak-granskingen og har gjort det helt klart at han ikke kommer til å ta på seg silkehansker når han skal konkludere. Foto: AFP Photo/Matt Dunham/WPA POOL Vis mer