Blair: Jeg kan overtale Bush

Statsministeren mener han kan få Bush med på globale miljøkrav under G8-møtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag åpner G8-møtet i Heiligendamm i Tyskland.

Omgitt av kornåkre, et stykke utenfor allfarvei, skal Angela Merkel, Tony Blair, Nicholas Sarkozy, Vladimir Putin og de andre diskutere globalisering, miljøpolitikk og rakettskjold.

President George W. Bush kom i går. Klimaforslaget Bush kom med i forrige uke har skapt europeisk frykt for at Washington vil gå utenom FN for å kutte det globale utslippet av drivhusgasser.

Bush sa på en pressekonferanse i forrige uke at han vil samle de 15 landene som slipper ut mest klimagasser, slik at det kan bli bred enighet om nye klimamål. Men Bush avviser samtidig presset fra Europa om å takle klimautfordringen ved å sette et tak på CO2-utslippene à la Kyoto-avtalen.

I går kveld sa Storbritannias statsminister Tony Blair at han skal ta på seg jobben med å overtale Bush.

- Jeg synes kunngjøringen fra Bush i forrige uke var betydningsfullt og viktig, og det er absurd å mene noe annet, siden det fikk prosessen til å gå videre. På den annen side er det da nødvendig at du konkretiserer hva du mener, sa til den britiske avisen The Guardian.

Blair understreket at enhver avtale mellom G8 og de fem ledende utviklingslandene må sanksjoneres av hele FN-systemet.

Den avtroppende britiske statsministeren håper at fredagens sluttkommuniké fra G8-deltakerne vil inneholde en forpliktelse til 50 prosent kutt i karbonutslipp innen 2050 med utgangspunkt i utslippsnivået på 90-tallet.

JOBBET TETT: Tony Blair sier han har jobbet tett sammen med forbundskansler Angela Merkel og president George W. Bush om å sikre en avtale under G8-møtet. Foto: AFP PHOTO DDP/MICHAEL KAPPELER/Scanpix
JOBBET TETT: Tony Blair sier han har jobbet tett sammen med forbundskansler Angela Merkel og president George W. Bush om å sikre en avtale under G8-møtet. Foto: AFP PHOTO DDP/MICHAEL KAPPELER/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer