- Blair kan ikke klandres

Butler-kommisjonen frikjenner statsministeren for misbruk av etterretningsmateriale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Granskingskommisjonen retter i stedet kritikken mot den britiske etterretningstjenesten.

I Butler-rapporten som ble presentert onsdag, blir Blair også fritatt for ansvar for at etterretningstjenesten ikke var i stand til å gi et korrekt bilde av hva Irak disponerte av våpen.

Dokumentene som Blairs regjering la fram høsten 2002 for å argumentere for et angrep mot Irak, inneholder ingen tegn på at regjeringen forsøkte å misbruke opplysningene den satt med, skriver Lord Robin Butler, som har ledet granskingskommisjonen.

Deler av etterretningsmaterialet var derimot upålitelig, ifølge granskingskommisjonen.

Før krigen inneholdt etterretningsmaterialet mange alvorlige feil, og den alvorligste var påstanden om Iraks lagre av masseødeleggelsesvåpen, påpeker granskingskommisjonen. Påstanden fra etterretningstjenesten og statsminister Blair om at Saddam Hussein kunne mobilisere masseødeleggelsesvåpen i løpet av 45 minutter, var også gal, ifølge rapporten.

Butler foreslår i rapporten at det i framtiden må være klarere skille mellom dem som samler opplysninger og dem som fremmer en politikk basert på de samme opplysningene.

Lord Butler og hans etterforskere fastslår at det er så godt som sikkert at Irak ikke hadde operative masseødeleggelsesvåpen før USA og Storbritannia gikk til angrep i mars i fjor.

Irak hadde ingen betydelige lagre av kjemiske eller biologiske våpen som kunne tas i bruk, hvis landet overhodet hadde noen slike lagre, fastslår rapporten.

Men det er for tidlig å fastslå at det aldri vil bli funnet spor av slike våpen, heter det.

Rapporten blir offentliggjort bare fem dager etter at en amerikansk senatskomité hudflettet den amerikanske etterretningstjenesten for å ha overdrevet truslene fra Irak.

- Det har vært problemer med etterretningen på begge sider av Atlanteren, sier Charles Kennedy, som leder Det liberaldemokratiske parti i Storbritannia.

- Det har nå vært klart i måneder at opplysningene som ble samlet inn før krigen var så gale, at ingen politisk manøvrering kan dekke over troverdighetsgapet, sa en ekspert fra det militære tidsskriftet Jane's.

Den største spenningen før rapporten ble presentert var knyttet til statsminister Blairs egen rolle. I verste fall kunne han ha blitt anklaget for å ha misbrukt etterretningsmaterialet i sin argumentasjon for å angripe Irak.

Butler-rapporten frikjenner statsministeren på de viktigste punktene. Dermed er det ventet at han vil værer leder av Arbeiderpartiet også ved neste valg, som ventes neste år, og ingen blir overrasket om han også går seirende ut av valget.

Butler-kommisjonen nøyer seg med å kritisere Blairs lederstil i regjeringen. Den «uformelle» beslutningsprosessen gjorde at mye av regjeringen ble utestengt fra prosessen, ifølge kommisjonen.

(NTB)

PUSTER LETTET UT: Her er Tony Blair på vei fra Downing Street før Lord Butler offentliggjorde Irak-rapporten.