Blair: Klovsyken under kontroll

London: Storbritannias statsminister Tony Blair sier at britiske myndigheter har munn- og klovsyken under kontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er i ferd med å få kontroll over sykdommen, men det er ikke over ennå, sa Blair på en pressekonferanse i Downing Street.

Statsministeren har utsatt valget i Storbritannia til 7. juni for å få tid til å hamle opp med munn- og klovsyken.

Det meldes daglig om nye utbrudd, og det vil ta lang tid før britisk landbruk og turisme er tilbake til normalen.

Den siste uka har det i gjennomsnitt vært åtte nye utbrudd av munn- og klovsyke hver dag. I alt er det rapportert om 1535 tilfeller, og nærmere 2,5 millioner dyr er avlivet siden epidemien brøt ut.

- Selv om vi nå har kontroll, er det viktig at vi ikke slapper av, men er på vakt. Vi har ennå en lang vei å gå, sa Blair.

Det har vært store problemer med å få avlivet dyrene innen 24 timer etter at utbruddet er konstatert. Dyr er også blitt liggende på gårdene i flere dager etter at de er blitt avlivet.

- Vi er nå i ferd med å komme à jour slik at døde dyr ikke blir liggende, sa Blair.

Da krisa var på sitt verste og titusenvis av dyr ble brent, var varmen fra de mange bålene så sterk at de av en satellitt ble forvekslet med et vulkanutbrudd. Satellitten måler den vulkanske aktiviteten på jorda, og i mars målte den en dag to varme plasser i Europa, Etna på Sicilia og Penrith i Cumbria i Nord-England, ett av de verst rammede områdene.

Blair sier at det nå blir slutt på bålene. Det siste dyrebålet ble tent i Devon i dag, og kommer til å brenne en uke. Beboerne i de rammede områdene har vært sterkt plaget av røyken. Det britiske næringsmiddeltilsynet har anbefalt at dyr ikke får beite i en radius av to kilometer fra stedene hvor det har vært dyrebål. Tilsynet vil ha målt dioksininnholdet i jord, planter og gress i disse områdene.

Det er også bekymring for at grunnvannet skal bli forurenset i områdene hvor dyrene er begravd.

I Widdrington i Northumberland i Nord-England blokkerte tidligere i uka innbyggerne en stor gravplass for dyr som var blitt avlivet på grunn av munn- og klovepidemien. Her ble det oppdaget at blod og væske rant ut av en trailer som fraktet døde dyr.

(NTB-Reuters)