Blair knusende overlegen

Tony Blairs seier i det engelske Parlaments-valget ble akkurat så stor som ventet på forhånd. Labour fikk 44 prosent av stemmene, viser den første valgdagsmålingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blair sa i natt at han ser på det som en ære å tjene sitt land som statsminister, og takket velgerne for seieren. Han kalte valget et historisk øyeblikk, siden det er første gang i Labours 100-årige historie at partiet sitter to perioder i strekk. - Det er dette vi alltid har arbeidet for. Vi visste alltid at vi trengte mer enn en periode for å kunne gjennomføre det arbeidet vi har innledet, sa Blair.

Mens det var euforisk stemning i arbeiderpartileiren under valgseieren i 1997, en seier som markerte slutten på 18 år med konservativt styre i Storbritannia, var jubelen natt til fredag noe mer dempet.

Blair betegnet selv stemningen som «mer edruelig», og viste til at torsdagens seier i realiteten var velgernes dom over de siste fire års politikk.

- Jeg tror at dette er et bedre land enn det var i 1997, og at det om fem år vil være et enda bedre land enn i dag, sa Blair natt til fredag.

- Mye er gjort, men mye gjenstår, la statsministeren til.

De konservative, med William Hague som leder, kom opp i 32 prosent, mens liberal-demokratene sanket rundt 17 prosent av stemmene.

Dersom valgdagsmålingen skulle vise seg å stemme, får statsminister Tony Blairs parti 406 av plassene i Underhuset, de konservative 177 og liberaldemokratene 44. De resterende 30 plassene går til småpartier, ifølge valgdagsmålingen BBC har gjort.

Euro-frykt?

Høyres leder Jan Petersen mener det konservative partiet i Storbritannia har konsentrert for mye av sin valgkamp om skepsisen til EU-samarbeidet.

- De konservative har latt sin euro-skepsis dominere for mye. Dermed har partiet i for stor grad overlatt andre arenaer som skole og utdanning, til Tony Blair, sier Petersen til NTB.

At Labour gjør et så godt valg til tross for at Storbritannia har vært herjet av munn- og klovsyke i hele vår, tror Petersen må skyldes at britene ikke oppfatter dyresykdommen som et politisk spørsmål.

- I den grad den har spilt inn på valgkampen, tror jeg velgerne har vurdert hvordan regjeringen har håndtert utbruddet, sier han.

REGJERER VIDERE: Familien Blair må belage seg på at pappa skal styre Storbritannia i noen år til.