Blair legaliserer trolig cannabis

Storbritannias narkotikapolitikk vil trolig endres for første gang på 30 år. Regjeringens rådgivere sier at hasj og marihuana ikke er så helseskadelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mulig legalisering av hasj og marihuana har vært en het potet i Storbritannia i lange tider. Hasjbruk blir mer og mer vanlig blant ungdom, men bruk og besittelse av dette stoffet har i dag en strafferamme på fem år. Politiet klarer ikke håndheve denne loven, men vil heller sette inn ressursene på å ta bakmennene og smuglere av tyngre stoffer.

Et utvalg som er nedsatt av statsminister Tony Blair har nå konkludert med at en legalisering av disse stoffene ikke medfører store helseskader eller andre samfunnsmessige problemer, melder Aftenposten. Stoffene er ikke ufarlige, men den fysiske avhengigheten er liten - til og med mindre enn ved tobakk og alkohol.

Politiet i en av Londons mest belastede bydeler, Brixton, har allerede gjennomført et forsøksprosjekt som innebar at det ikke ble slått ned på bruk av cannabis. Regjeringen skal nå vurdere dette prosjektet og forslaget som utvalget har lagt på bordet.

Motstandere av denne liberaliseringen er allerede på banen, melder Aftenposten. - Dette er et ikke gjennomtenkt forslag, sier Iain Duncan Smith, leder for de konservative. Ungdom begynner gjerne på lettere stoffer og går deretter over til hardere stoffer. Dette er en langt mer kompleks sak enn forslaget tilsier.

Ny vind i Storbritannia: Tony Blairs eksperter mener at hasj og marihuana ikke skader mer enn alkohol og tobakk.