Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blair lei av å pøse ut penger til velferd

LONDON (NTB): Den britiske staten bruker tre norske statsbudsjett, over 1200 milliarder kroner, i året på sosiale stønader. Nå er regjeringen lei av å pøse ut milliarder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Posten sluker nesten en tredel av hele det britiske statsbudsjettet. Samtidig er det avdekket at det svindles for nesten 50 milliarder kroner i året, eller som statsminister Tony Blair sier: Nok til å bygge 100 nye sykehus - hvert år.

Tirsdag dro Blair ut på turne for å skaffe støtte og forståelse for en total reform av velferdsstaten. Et prosjekt som ventes å bli det tøffeste av alle det reformkåte Labour-partiet ventes å gjennomføre.

- Systemet er for dyrt, og for ineffektivt, sier statsministeren.

Endringsforslagene går i hovedtrekk ut på at det skal lønne seg å arbeide i forhold til å sitte hjemme og ta imot trygd. De konservative støtter planene, men det har vist seg vanskeligere å få folkets støtte.

Hodebry

Kutt i stønad til enslige mødre, erstattet av hjelp til å finne lønnet arbeid, var første skritt i reformen. Den ble banket gjennom parlamentet før jul, men ikke uten atskillig uenighet internt i Labour. En stor fraksjon av deres egne representanter lot enten være å stemme, eller stemte mot forslaget fordi de mente dette var et angrep på noen av samfunnets svakeste. Rykter om at handikappede og uføretrygdede var neste gruppe ut, skapte enda større politiske bølger.

Men regjeringen nekter å bøye av for press. Tony Blair annonserte da han la ut på sin turne torsdag at han var villig til å lytte til folkets mening, men er fast bestemt på å føre prosessen videre. Han forsikrer imidlertid at landets fattige aldri kommer til å bli sviktet av sin regjering.

Uttalelsen kommer etter at hans sosialminister, Harriet Harman, har annonsert at fødselspenger er neste post ut. Behovsprøving av bidragene ligger i kortene. Velstående familier kan også bli nødt til å betale skatt av barnetrygden, som er på drøye hundrelappen i uka pr. barn.

«Lekkasjer»

I enkelte «budsjettlekkasjer» fra finansminister Gordon Brown, går det fram at det nye systemet vil ha som mål å få arbeidsledige i 50- og 60-åra ut i arbeidslivet igjen, en aldersgruppe som tradisjonelt har vanskelig for å finne nye jobber.

Lavinntekt-familier som mottar inntektsstøtte, skal etter planen snart få pengene sine påplusset på lønnsslippen, i stedet for en ukentlig giro fra staten.

En ny skattesats på 10 prosent vil gjøre det mer lønnsomt for trygdemottakere å ta lavtlønnede jobber enn å forbli på trygd.

Allerede på Labour-konferansen i fjor høst annonserte Tony Blair at folk heretter muligens måtte spare til sin egen pensjon.

En lenge etterlyst rapport som skisserer prinsippene reformen baseres på, vil være klar neste måned. Siden vil de enkelte delene av reformen bli vedtatt en etter en. Interne stridigheter og velgermisnøye til tross, tyder ingenting på at Tony Blair vil la seg overtale til noe annet.

(NTB)

<B>STOPP:</B> Tony Blair vil sette en stopp for de enorme sosiale utgiftene over statsbudsjettet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!