Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Blair og Bush bør stilles for retten

Desmond Tutu mener de lyver om Iraks masseødeleggelsesvåpen.

>b>MENER DE LYVER: Sør-Afrikas tidligere erkebiskop Desmond Tutu beskylder de to tidligere lederne Tony Blair og George Bush for å lyve om Iraks masseødeleggelsesvåpen. Han mener krigen har ført til en mer destabilisert og splittet verden enn noen annen konflikt i historien. 
Foto Kristin Svorte/Dagbladet
>b>MENER DE LYVER: Sør-Afrikas tidligere erkebiskop Desmond Tutu beskylder de to tidligere lederne Tony Blair og George Bush for å lyve om Iraks masseødeleggelsesvåpen. Han mener krigen har ført til en mer destabilisert og splittet verden enn noen annen konflikt i historien. Foto Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tony Blair og George W. Bush bør stilles for retten i Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) for sin rolle i Irak-krigen, mener erkebisp Desmond Tutu.

I et innlegg i The Observer angriper nobelprisvinneren og helten fra kampen mot apartheid Blair og Bush og beskylder dem for dobbeltmoral.

Tutu beskylder de to tidligere lederne for å lyve om Iraks masseødeleggelsesvåpen. Han mener krigen har ført til en mer destabilisert og splittet verden enn noen annen konflikt i historien.

Resultatet av Irak-krigen ser man i dag med en langt mer omfattende konflikt i Midtøsten med Iran i en hovedrolle og en borgerkrig i Syria, mener Tutu.

Kanten av avgrunn - De tidligere lederne i USA og Storbritannia fabrikkerte grunnen til å kunne oppføre seg som bøllene i skolegården og splitte oss. De har drevet oss til kanten av en avgrunn, der vi nå står med Iran og Syria foran oss, skriver Tutu.

Tutus oppfordring om å stille Bush og Blair for Haag-domstolen er det mest oppsiktsvekkende i innlegget, skriver The Observer.

Tutu mener det tilsynelatende gjelder forskjellige regler for vestlige og afrikanske ledere når det kommer til rettsforfølgelser.

Antallet drepte under og etter Irak-krigen er alene nok for en Haag-rettssak, ifølge Tutu. ICC tar seg av saker om folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser.

Blair tilbakeviser Tutu trakk seg fra en lederkonferanse i Sør-Afrika forrige uke fordi Blair skulle delta. Mens Tutu skulle stille opp gratis, tok Blair honorar på 150 000 pund.

Blair tilbakeviser på det sterkeste Tutus kritikk og sier situasjonen i Irak nå er mye bedre enn under Saddam Hussein.

- Jeg har stor respekt for erkebiskop Tutus kamp mot apartheid. Men å gjenta at vi løy om etterretningen er simpelthen galt, noe alle uavhengig analyser har vist, sier Blair.

- Jeg vil gjerne også peke på at trass i problemene er Iraks økonomi nå tre ganger så stor, og barnedødeligheten er en tredel av hva den var, sier den tidligere statsministeren videre.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media