Blair ønsker å oppløse BBC

Statsminister Tony Blair vurderer å frata BBC uavhengigheten og ønsker langt på vei å oppløse det britiske kringkastingsselskapet, skriver Sunday Times.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kraftig misnøye med BBCs kritiske holdning til Irak-krigen skal ligge bak Blair-regjeringens ønske.

I dokumenter Sunday Times har fått tilgang til foreslår ledende tjenestemenn å splitte opp det 82 år gamle kringkastingsselskapet i regionale deler, fordelt på England, Skottland, Wales og Nord-Irland.

Planene innebærer også en nedtrapping av virksomhet man mener faller utenfor en allmennkringkasters oppgaver, og BBC kan i tillegg bli tvunget til å dele lisensinntektene med andre stasjoner.

I dokumentene går det også fram at man vurderer å frata BBC-styret oppgaven med å overse kringkastingsselskapets uavhengighet, for i stedet å overlate deler av denne oppgaven til et regjeringsoppnevnt kontrollorgan.

Blairs konflikt med BBC toppet seg i mai 2003, da BBC radio anklaget regjeringen for å ha spritet opp etterretningsinformasjon om Saddam Husseins masseødeleggelsesvåpen for å samle støtte til krigen mot Irak.

Den regjeringsoppnevnte Hutton-kommisjonen frifant Blair fra anklagen, men meningsmålinger har siden vist at briter flest ser på kommisjonens rapport som hvitvasking.

Meningsmålinger viser også at britene stoler mer på BBC enn på Blair i spørsmål knyttet til Irak, noe som ikke har gått upåaktet hen i regjeringskontorene.

Et forsøk på å frata BBC uavhengigheten og langt på vei oppløse det ærverdige kringkastingsselskapet vil derfor trolig bli møtt med sterke protester.

NTB-AFP

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer