Blair redd Chirac

Tony Blair trodde før Irak-krigen at Jacques Chirac ville kuppe britens posisjon som Europas naturlige leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I månedene før krigen kom Blair og Chirac gjentatte ganger i konflikt med hverandre om hvorvidt det var riktig å invadere Irak. Men ifølge en ny biografi fortalte Blair nære medarbeidere at han også mistenkte Chirac for å være ute etter å ta ham personlig, skriver Financial Times.

Blair skal ha kommet til denne konklusjonen på basis av etterretningsrapporter om den franske presidentens private samtaler. «Blair begynte å tro - delvis basert på rapporter fra britisk etterretning - at konflikten om Irak var et dekke for en langt alvorligere konflikt,» skriver Philip Stephens i en biografi som kommer ut neste uke.

Vingeklippe

Ifølge etterretningsrapportene hadde Chirac funnet ut at Blair ønsket å overta hans posisjon som den naturlige lederen i Europa, og bestemt seg for at det var på tide å ta grep og vingeklippe den oppsetsige Blair. Med andre ord at konflikten var personlig, og ikke bare politisk, ifølge Stephens.

Blair kom til den konklusjonen at dette var en riktig analyse, og betrodde seg til sine medarbeidere om at han trodde Chirac var ute etter å ta ham og få ham fjernet fra makten. I månedene før Irak-krigen arbeidet Blair tett sammen med USAs president George W. Bush for å prøve å sikre FN-støtte til invasjonen av Irak.

Stri Cheney

Men boka til Stephens forteller også hvordan visepresident Dick Cheney var intens motstander av FN-strategien, noe som gjorde Blair usikker på om Bush ville fortsette langs FN-sporet, helt til Bush sa det klart og tydelig i talen til FN i september 2002.

«Cheney førte en geriljakrig mot prosessen. Han var en intens unilateralist,» sa en av Blairs medarbeidere ifølge boka. «Cheney bekjempet FN-sporet ved enhver anledning, selv etter Bushs tale i FN,» sa en annen.

Boka beskriver også hvordan Cheney en rekke ganger kom med syrlige bemerkninger under samtalene mellom Blair og Bush på Camp David i september 2002. En gang kjeftet han regelrett på Alastair Campbell, Blairs daværende kommunikasjonsdirektør.

I helgen kom Blair under nytt press, da sjefen for de amerikanske våpeninspektørene, David Kay, gikk av og samtidig sa at han ikke lenger tror at det fantes forbudte våpen i Irak før krigen. Overbevisningen om det motsatte var Blairs hovedbegrunnelse for krigen.

Da Blair i løpet av helgen ble spurt om hva han mener om Kays konklusjon, svarte han: - Svaret på det spørsmålet er at det vet vi ikke ennå.

(NTB)