Blair refses av sine egne

Flere av Labours parlamentsmedlemmer mener statsminister Tony Blair styrer partiet som et dynasti. Nå krever de et oppgjør med en ukultur i partiets rekker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Siste uka har en ny skandale rystet partiet. Mannen til kulturminister Tessa Jowell, David Mills, skal ha mottatt bestikkelser fra Silvio Berlusconi for at Mills vitnet i hans favør. Dokumenter lekket til mediene tyder på at kulturministerens underskrift ble brukt for å forklare pengesummen overfor britiske skattemyndigheter. I tillegg skal mannen ha tatt ut aksjeutbytte i et selskap som driver en pubkjede i 1998, da Jowell satt med ansvaret for skjenkeløyve og lisens.

Mens kritikken fra De konservatives nye leder David Cameron har vært lavmælt, møter Tony Blair stadig krassere kritikk fra sine egne. Dagbladet møter parlamentsmedlem Alan Simpson i kantina i Underhuset i London. Han er én av flere titalls Labour-representanter som stadig frustrerer partiledelsen med å stemme mot flere av regjeringens forslag.

-  Har skylda

-  Vi har ingen å skylde på. Det er New Labour som har styrt oss inn i dette uføret med snuskete forbindelser til finansverden, sier han.

Simpson sukker over at en ny skandale har rammet partiet, men er ikke overrasket.

-  For meg handler ikke dette om hva Tessa Jowell visste og ikke om mannens forretningsvirkomshet. Det som bekymrer meg, er hva dette sier om Tony Blairs forhold til Silvio Berlusconi. Inneholder også dette forholdet forbindelser? Det er spørsmålet, sier han.

Tidligere regjeringsmedlemmer som David Blunkett og Peter Mandelson har måttet gå på grunn av det britiske medier kalle «sleaze», snuskete forretningsforbindelser.

-  Som Saddam

Mens Tessa Jowell er en av Tony Blairs nærmeste, omtaler Simpson «New Labour» som en liten maktelite som har fjernet seg fra kjernevelgerne.

-  Dette har fungert fordi De konservative ikke er blitt tatt på alvor de siste 15 åra. Lydighet til Blair har blitt premiert med forfremmelse. Men jeg vil anta at bare hver tiende parlamentsmedlem virkelig mener de er «New Labour», sier han.

Blair ventes å gå av neste sommer, etter over ti år ved makta. Finansminister Gordon Brown vil antakelig etterfølge Blair, og allerede nå tar han over viktige oppgaver. I helga ga Brown et intervju med BBC hvor han lovte å holde seg langt borte fra skatteparadiser når han tar over. Men det er kraftig motstand i Labour mot at Blair aleine skal få «krone» Storbritannias neste statsminister og partiets nye leder.

-  At man er glad for å bli kvitt en Saddam Hussein, betyr ikke at man ønsker hans sønn Uday som etterfølger. Vi bor i et demokrati, ikke et dynasti, sier Simpson.

PRESSET: Tony Blair.
I SKANDALE: Tessa Jowell.
I SKANDALE: David Mills.
I SKANDALE: Silvio Berlusconi.