Blair ringte Støre

Skal diskutere Midtøsten i London på mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet.no): Utenriksminister Jonas Gahr Støre skal i møte med Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair i London på mandag.

Temaet for møtet blir Midtøsten. Blair ble i forrige uke utnevnt til spesialutsending for Midtøsten for den såkalte «kvartetten» som består av USA, Russland, FN og EU.

Dagbladet.no får opplyst i Utenriksdepartementet at det var Blair som ringte til den norske utenriksministeren for å be om et møte.

- Utnevnelsen av Tony Blair bærer bud om et fornyet og forsterket engasjement fra Kvartettens side, uttalte Støre i en pressemelding etter Blairs utnevnelse i forrige uke.

Tony Blair gikk av som statsminister forrige onsdag etter 10 år i jobben. Det skal ha vært USAs president George W. Bush som opprinnelig foreslo at Blair skulle få den diplomatiske toppjobben. Blair skal ha kontor i Jerusalem, og muligens på Vestbredden. Hans oppgaver vil bli å rådgi palestinerne når det gjelder sikkerhet- og økonomi, samt å gi bistand til å bygge opp politiske institusjoner.

Utnevnelsen av Blair var kontroversiell på grunn av hans sentrale rolle i Irak-krigen, og hans støtte til Israel i Libanon-krigen på seinsommeren i fjor. Samtidig vil Tony Blairs nære forhold til president Bush gi ham tyngde i den nye jobben.

JONAS?: Tony Blair vil møte utenriksminister Jonas Gahr Støre for å snakke om Midtøsten. Foto: SCANPIX
JONAS?: Tony Blair vil møte utenriksminister Jonas Gahr Støre for å snakke om Midtøsten. Foto: SCANPIX Vis mer