Blair: Saddam må stanses

Saddam Hussein har planen klar for angrep med kjemiske og biologiske våpen. Han trenger 45 minutter på å iverksette den.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les også:

Rapporten i PDF

Hovedpunkter i rapporten (Guardian)
Saddams atomvåpenplan(Telegraph)

Trusselen avdekket (Telegraph) Saddam Hussein mangler ett til to år på å bygge atomvåpen og raketter som kan nå Storbritannias militærbaser på Kypros, heter det i rapporten som statsminister Tony Blair legger fram i dag.

Men det forutsetter at Irak får kjøpt kjernefysisk materiale fra utlandet. Hvis landet må produsere alt selv, trenger landet fem år på å skaffe seg atombomber.

Irak har tatt lærdom av tidligere våpeninspeksjoner og er i ferd med å skjule våpenkomponenter og utstyr i forkant av et mulig nytt besøk fra FNs våpeneksperter.

Tre kvarter

Plannene for å bruke kjemiske og biologiske våpen ligger klar. De omfatter angrep på egen befolkning. De britiske etterretningsorganisasjonene mener Saddam kan sette i verk et slikt angrep 45 minutter etter at han tar beslutningen. Shia-muslimene i Sør-Irak er sannsynlige ofre for et slikt angrep.

Regjeringens rapport ble distribuert til Underhusets medlemmer imorges. De folkevalgte er etter sterke krav fra opposisjonen innkalt til spesialmøte for å duiskutere en mulig krig mot Irak.

Når langt

Saddam disponerer nærmere 20 al-Hussein-raketter med en rekkevidde på 650 kilometer, heter det i dokumentet Blair håper skal overbevise britene om at det er riktig å følge USAs harde holdning til Irak.

Våpenhvilen etter golfkrigen i 1991 forutsatte at irakerne kvittet seg med disse rakettene, men britene mener Irak har holdt mange unna. Raketten er i stand til å nå mål på Kypros, i Tyrkia og Israel.

- Jeg er ikke i tvil om at trusselen er alvorlig og aktuell, at han har gjort framgang i utvikling av masseødeleggelsesvåpen og må stanses, skriver statsministeren i forordet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer