Blair skal redde klimaavtalen

Når USAs president George W. Bush kommer til Europa i slutten av uka, vil Storbritannias statsminister Tony Blair invitere ham til landstedet sitt. Der skal han overtale Bush til å endre USAs bastante nei til en klimaavtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uten USA betyr Kyoto-avtalen at utslippene av klimagasser bare reduseres med 1 prosent. Ifølge FNs klimapanel er det behov for 60- 80 prosents reduksjon for å snu utviklingen. Med vektlegging av USAs viktige rolle som verdensleder, og med fokus på forholdet til Europa, vil Blair bruke sin personlige innflytelse i et siste forsøk på å endre USAs standpunkt før klimaforhandlingene, skriver Washington Post.

Kompromiss

Klimaforsker David Viner jobber som rådgiver for den britiske regjeringen og EU-representantene gjennom det anerkjente forskningsinstituttet Climate Research Unit.

- Da Bush overtok, trodde han ikke på klimaproblemene, nå aksepterer han dem, sier han.

Kyoto-avtalen

  • Utslippsreduksjon i deltakerland:

Kyoto-avtale med USA: 12,8 prosent
Kyoto-avtale uten USA: 3,7 prosent
  • Global utslippsreduksjon:

Kyoto-avtale med USA: 5,5 prosent
Kyoto-avtale uten USA: 0,9 prosent

Kilde: Cicerone

Storbritannia har vært brubygger mellom USA og EU.

- USAs posisjon vil bli svekket på sikt dersom de ikke blir med på en klimaavtale. Dette vil Blair vektlegge i en slik press-situasjon. Storbritannia kan bidra til å få en klimaavtale, kanskje ikke Kyoto, men noe som er bedre enn ingenting, tror Viner.

Liten verdi

Uten USAs deltakelse får en klimaavtale bare symbolsk verdi. Onsdag reiser miljøvernminister Siri Bjerke til Bonn for å delta i klimaforhandlingene. - Det er ikke mulig å få med USA nå. Vi må jobbe for å få med et tilstrekkelig antall land for å få en avtale som gjør det mulig å få med USA på et seinere tidspunkt, sier hun.

I Washington presenterte Bush-administrasjonen sin energiplan i går. USA er urokkelig i sitt syn på Kyoto-avtalen, skriver USA Today.

TIL EUROPA: George W. Bush.
OVERTALER: Tony Blair.