Blair taper stort i lokalvalgene

Krigen mot Irak får skylda. Liberaldemokratene vinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den spanske statsminister statsminister Jose Maria Aznar støttet krigen mot Irak, men ble kastet av velgerne etter bombeangrepene mot Madrid.

I USA sliter George W. Bush med oppslutningen. Den siste målingen viser at utfordrer John Kerry leder stort.

I dag straffet de britiske velgerne statsminister Tony Blairs stort i kommunevalget, men viste heller ingen overveldende tillit til den konservative opposisjonen. Vinner ble sentrumspartiet liberaldemokratene.

Da resultatene fra 82 av de 166 kommunene som holdt valg var klare fredag morgen, hadde Labour mistet 211 kommunestyreplasser. Til sammen lå det britiske arbeiderpartiet an til en tilbakegang på rundt 400 plasser.

Ledende partifolk sa at mange velgere nok hadde benyttet anledningen til å straffe Blair for Storbritannias deltakelse i den upopulære krigen i Irak. - Irak er en faktor, men det er ikke den eneste faktoren, mente kulturminister Tessa Jowell.

Liberal triumf

Samlet sett så Labour for første gang i partiets nyere historie ut til å havne på tredje plass ved et kommunevalg, bak både de konservative og liberaldemokratene, som feiret en nærmest historisk triumf ved å komme foran det sittende regjeringsparti.. De tre partiene lå an til en oppslutning på henholdsvis 38, 30 og 26 prosent.

For de konservative er dette godt, men neppe godt nok i kampen mot en upopulær regjering, mente analytikere. - Dette er fryktelig for Labour, virkelig et redselsfullt resultat, men hvis de konservative virkelig var i støtet, burde de fått 40 prosent eller mer, sa den framtredende valgforskeren professor Anthony King ved universitetet i grevskapet Essex.

De konservative mistet trolig en god del stemmer til det sterkt høyreorienterte og EU-fiendtlige Selvstendighetspartiet UKIP. En valgdagsmåling viste at UKIP ligger an til å ta opp til 12 av Storbritannias 78 plasser i EU-parlamentet, når resultatene fra valget til den europeiske parlamentarikerforsamlingen blir offentliggjort søndag.

London-spenning

Resultatet fra det spennende og mye omtalte borgermestervalget i London var ventet i løpet av fredagen. Ifølge en prognose fra fjernsynskanalen Sky News ville byens sittende Labour-borgermester Ken Livingstone bli gjenvalgt med 53 prosent av stemmene, mot 47 prosent for hans konservative motstander Steve Norris.

Flere kommentatorer advarte mot å trekke for bastante rikspolitiske konklusjoner av de britiske Europa- og kommunevalgene. De pekte på at Labour gjorde det elendig også ved EU-valget i 1999, med 28 prosent av stemmene mot de konservatives 36, men at partiet likevel kunne feire et valgskred ved parlamentsvalget to år senere.

Briter flest er bare måtelig interessert i kommunepolitikken, og mange bruker lokalvalg til å gi den sittende regjering en advarsel. De som jevnt over er tilfreds med tingenes tilstand, blir gjerne sittende hjemme, og valgdeltakelsen i Storbritannia torsdag lå på bare 40 prosent.

(NTB-Reuters-DPA)

<B>TAPER: Tony Blair taper stort på at han valgte å gå til krig mot Saddam Hussein i Irak.