Blair tar barneoppdragelsen

2800 barn og unge under 18 år sitter fengslet i Storbritannia. Der blir barn stilt for retten fra de er 10 år gamle. Etter kritiske FN-rapporter bretter Tony Blair opp ermene for å forebygge barnekriminaliteten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Av 71000 fanger i britiske fengsler juni 2002, er 2800 barn og unge under 18 år.

Britene har problemer med barn i storbyene. Mange er blitt gjengangere hos politiet, mange begår alvorlige forbrytelser.

F lere drap og voldtekter er utført av barn i alderen ti til femten år. Mest kjent er drapet på toåringen James Bulger for ni år siden. Han ble drept av to tiåringer.

ET ANNET BARNEDRAP skjedde i fattigstrøket North Peckham i London, der smågutten Damilola Taylor ble drept av en guttegjeng fordi han ikke ville være med i gjengen.

Statsminister Tony Blair har satt i verk flere tiltak for å lære opp likegyldige foreldre og for å stimulere forsømte barn. Foreldre kan arresteres hvis de ikke sender barna på skolen. Politifolk er blitt knyttet til de verste skolene for å stanse kriminaliteten. Regjeringen har innført lover som gir kommunene rett til å innføre portforbud for barn om kveldene etter klokka 21, og lover som forbyr kriminelle barn å oppholde seg i bestemte strøk der de er en trussel mot naboer.

Stigende kriminalitet

Statsminister Tony Blair har lovet å redusere ran og overfall på åpen gate «innen september». Det kan han ikke klare. Krimstatistikken for det siste året fram til mars, viste at antallet ran har økt med 28 prosent på et år.

Svært mange av ranene utføres av unge tenåringer under 18 år, som skulker skolen og som er blitt avhengig av narkotiske stoffer. De overfaller eldre og stjeler lommebøkene deres. De stjeler mobiltelefoner fra sine jevnaldrende og raner postkontor og butikker. Politisjefer ber om tiltak for å få barna tilbake på skolen og flere rehabiliteringssteder for unge, narkomane.

Programmet «Sure Start» (Trygg Start) skal aktivisere vanskeligstilte eller neglisjerte barn og hjelpe foreldrene til å ta seg av dem. Innen 2004 skal en tredjedel av de fattigste i denne aldersgruppa få hjelp. Det vil si 400000 barn.

- Vi vet at det er de fattigste barna som er taperne. De gjør det dårligst på skolen, de har dårligst helse, blir mest utsatt for vold og overgrep, og seinere i barndommen er det disse som havner på skråplanet, sier lederen av «Sure Start»-programmet, Naomi Eisenstadt, i Departementet for offentlig helse.

- For å hindre at barn og foreldre blir stigmatiserte, velger vi et lite område i en by, for eksempel en drabantby, eller noen gater. Vi forsøker å begrense hvert prosjekt til 700 barn og deres foreldre. I disse områdene vil alle foreldre og barn få tilbud, forklarer Eisenstadt.

De som driver det lokale prosjektet, begynner med å samle foreldrene og spørre dem hva de ønsker. Svaret varierer. Noen vil ha lekeplasser, andre klubblokaler, det kommer ofte krav om bedre gatebelysning, kontroll med vanskelige ungdomskriminelle i området, og da blir kommunen og politiet trukket inn.

- Hvilke tilbud har dere?

- Vi kan skaffe talepedagoger til barn som har vanskelig for å uttrykke seg. Vi kan hjelpe mødre og fedre til bedre leseferdighet. Som nordmenn sikkert vet, så er det mange voksne analfabeter i Storbritannia, nemlig de som droppet ut av skolen før de kunne lese skikkelig. Vi oppmuntrer foreldrene til å lære å lese.

- Lærer dere foreldrene å oppdra barna?

- Vi samler foreldre i grupper, slik at de kan snakke om problemer for eksempel om barn som er hyperaktive, barn som skriker mye og sover dårlig eller som har andre problemer.

EN STOR PLAKAT pryder «Sure Start»-kontoret. Den viser en far som leser for sitt barn. Et av hovedformålene med «Sure Start» er å engasjere både mødre og fedre til å ta seg mer av barna. Høytlesing er noe de fleste barn elsker.

«Sure Start»-administrasjonen i Haringay kommune i London holder til i et museum i Tottenham. Programmet i Haringay startet i år 2000. Flere hundre barn og foreldre har deltatt.

Politi i skolene

Et av tiltakene for å bekjempe kriminaliteten, er politi i skolene. Foreløpig er dette en prøveordning i de mest kriminelt belastede områdene.

Ungdomsskolen i Chipping Norton, nord for Oxford, har 1200 elever og sin egen politimann. Han har vært der fem dager i uka i seks år, og har redusert kriminaliteten både på skolen og utenfor. Innenriksminister David Blunkett vil ha politimenn ved 100 ungdomsskoler i første omgang. Noen skoler takker nei til denne politivirksomheten.

- Vi har registrert en reduksjon i sykehusbesøk. Vi har fått foreldre til å passe bedre på barna i hjemmet, slik at de ikke svelger giftige piller eller blekemidler, og vi har bedret hygienen, slik at færre barn lider av mageinfeksjoner, sier lederen for prosjektet, Richard Desjardin.

HARINGAY ER EN AV kommunene i London med høyest innvandrerbefolkning.

- Skolene har stor gjennomtrekk av elever. Innvandrere og flyktninger flyttes videre til andre kommuner, og noen skoler melder at de må ta inn 25 prosent nye elever hvert år og at 25 prosent slutter. Dette skaper problemer, ikke minst for barna, sier Desjardin.

Vi besøkte ei gruppe mødre med småbarn i Broadwater Farm, en drabantby med kommunale leiligheter som var beryktet for kriminalitet og vold.

- Både staten og kommunen har satset penger på å forbedre forholdene, og Broadwater Farm er blitt kvitt den verste kriminaliteten. Det dårlige ryktet hører fortida til, sier Richard Desjardin.

Mødre og barn var samlet rundt store bord i det lokale samfunnshuset. Her møttes engelske mødre, pakistanske mødre med sine store sjal over hodet, unge kvinner fra Somalia i fargerike kjoler og sigøynerkvinner. Noen kom hit som flyktninger, andre giftet seg med menn bosatt i England, andre var enslige mødre.

Fatma Ali har bodd i ni år på Broadwater Farm, hennes barn er nå kommet i barnehage, men hun kommer hit flere ganger i uka for å hjelpe andre mødre.

- Det viktigste med å møtes slik er å forberede barna på barnehage og skole, sier Fatma Ali, som opprinnelig kom fra Kypros.

LONDON: I St. Anne's Toy Library i Cissbury Road, ikke langt fra Tottenhams bane White Hart Lane, har foreldre i strøket startet lekebibliotek. Barn kan komme og leke med lego og andre populære leker, spille på instrumenter eller låne dem med seg hjem for 20 pence (2,20 kroner) i uka. En far kommer bærende på sin yngste sønn Gillie, som er 6 måneder. Faren, Anthony O'Flaherty, er lærer.

- Guttene har leker hjemme, men går fort lei av dem. Her kan de låne noe nytt for en rimelig penge, og vi kan møte andre foreldre, sier O'Flaherty.

Barna er ivrig opptatt med å prøve ut leker, de liker lørdag formiddag på biblioteket.

«Sure Start»s mål er å fremme kontakt mellom foreldre og lære dem å bruke bibliotekene og andre hjelpemidler for å engasjere barna.

«Sure Start» er bare ett tiltak for å hjelpe barn og foreldre, men det er et spennende forsøk. Hvis noen av de 400000 barna som skal hjelpes innen 2004, får en bedre start i livet, er sjansene for at de blir kriminelle redusert.

Artikkelforfatteren er Dagbladets utenriksmedarbeider i Storbritannia

BARNEMORDERE: Tiåringene Jon Venables og Robert Thomson ble funnet skyldig i drapet på toåringen James Bulger for ni år siden og sonet en dom på åtte års fengsel. Begge guttene var «verstinger» som selv var blitt utsatt for misbruk og vanskjøtsel.