Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blair tar gjenvalg

Tony Blairs regjering sliter etter Irak-krigen. Men sjefen sjøl satser på en ny periode som statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av statsministerens beste venner og partikollega lord Falconer sier til Sunday Telegraph at Blair søker gjenvalg i 2004.

- Det er ingen tvil om det. Han vil stille til neste valg fordi han vil sitte fire år til, sier Falconer til avisa.

Blair selv har til nå vært vag om hva han vil gjøre i framtida. Hvis han blir gjenvalgt, er han den eneste ved siden av Margaret Thatcher, som har hatt tre perioder i statsministerstolen i England.

Tony Blairs første periode som statsminister var relativt rolig, og han ble enkelt gjenvalgt i 2001.

Blairs harde år

Det siste året har vært et sammenhengende hardkjør for Blair og Labour.

Først kom krigen i Irak der Blair sto fram som George W. Bushs fremste allierte. Velgerne i England var sterkt uenige med regjeringens beslutning om å støtte USAs felttog mot Saddam Hussein og Blair raste på meningsmålingene. Britisk økonomi har slitt i år, og to av hans ministere gikk av som følge av Irak-striden.

Vondt ble verre med mistankene om at regjeringen hadde spritet opp rapportene de brukte som begrunnelse for krigen. Avsløringene kom i en BBC-dokumentar 29. mai, der de viste til en anonym kilde i forsvarsdepartementet. Historien endte på den mest tragiske måten da våpeneksperten David Kelly tok sitt eget liv etter at hans navn var lekket ut som hovedkilde til dokumentaren.

Regjeringen har skapt inntrykk av at Kelly var en mindre viktig byråkrat. Nå avtegner det seg et annet bilde. Kelly hadde høy sikkerhetsklarering og adgang til etterretningsinformasjon på høyeste nivå.

Han orienterte forsvarsminister Geoff Hoon om Irak, Saddams styre og våpenarsenaler, og deltok på flere møter med ministeren, skriver Sunday Telegraph.

Ofrer rådgiver

Dette gir Kellys meninger mye større tyngde og er et alvorlig problem for regjeringen.

Blairs nære rådgiver og pressesjef Alistair Campbell er på vei ut av statsministerens stab. Campbell har vært sentral i spillet om Kelly og har nærmest null tillit blant velgerne. Han ble pekt ut av BBC som mannen som puttet inn den omstridte formuleringen om at Saddam kunne avfyre masseødeleggelsesvåpen «innen 45 minutter». I dag er Campbell en belastning for Blair, og flere kilder hos statsministeren sier at Blair nå ser nytten i å kvitte seg med rådgiveren. Forsvarsminister Geoff Hoon sliter også, konservative politikere sier til Sunday Telegraph at han er ferdig.

Mannefall

Flere kommentatorer, deriblant The Observer, mener mannefallet rundt Blair kan være med på å redde sjefen sjøl og gi han en ny start.

Til tross for det harde mediekjøret gir meningsmålingene Blair god grunn til håp. Jevnt over ligger Labour klart foran de konservative.

Og 8. august setter Tony Blair ny rekord, da har han sittet lenger enn noen annen Labour-regjering.

GIR SEG IKKE: Statsminister Tony Blair vil stille til gjenvalg, på tross av det siste års hardkjør.