Blair tror Gaza-forhandlingene vil føre fram

Er optimist.

GAZA-DISKUSJON: Midtøstenutsending Tony Blair møtte utenriksminister Børge Brende på Holmenkollen Park hotel i Oslo mandag kveld.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
GAZA-DISKUSJON: Midtøstenutsending Tony Blair møtte utenriksminister Børge Brende på Holmenkollen Park hotel i Oslo mandag kveld. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tony Blair tror verken Israel eller palestinerne ønsker mer krig, og at det vil føre partene sammen til en mer langsiktig våpenhvile.

- Israelerne og palestinerne sitter sammen igjen ved forhandlingsbordet i Kairo nå. Det er fortsatt motsetninger mellom partene, men jeg kan umulig tenke meg at noen av dem vil gå tilbake til slik det var før våpenhvilen, sier Blair til NTB.

Besøkte Brende Den tidligere britiske statsministeren er Midtøsten-kvartettens spesialutsending. Mandag møtte han utenriksminister Børge Brende (H) i Oslo for å diskutere den anspente situasjonen i Midtøsten.

Våpenhvilen som partene ble enige om søndag, holdt fortsatt mandag kveld. Men med mindre partene blir enig om å utvide den, løper den ut tirsdag kveld.

- Våpenhvilen må forlenges. Dersom vi får det til, ser jeg positivt på situasjonen, sier Blair.

- Viktig rolle Blair og Brende møttes for å diskutere hvordan verdenssamfunnet kan hjelpe til, også etter våpenhvileforhandlingene.

- Vi er særlig opptatt av hva som skjer videre. Hvordan kan vi gjenoppbygge Gazastripen, åpne den og koble den til resten av verden? Hvordan kan vi sikre befolkningen på Gazastripen en god framtid, samtidig som Israels sikkerhetsbehov ivaretas, sier Blair.

Det er spørsmål som bør besvares med norsk hjelp, mener Blair.

- Det er fint å komme hit og takke for jobben Norge gjør. Egypt spiller hovedrollen i forhandlingene nå, men når vi skal se framover og Gazastripen skal bygges opp igjen, vil Norge ha en nøkkelrolle for å samle støtte, forklarer Blair.

Brende, som leder Giverlandsgruppen for Palestina, sier han har hatt tett kontakt med Blair igjennom sommeren, og at den dialogen vil fortsette framover.

- Det er en glede å ha Blair her. Han spiller en veldig viktig rolle i spørsmålet om Midtøsten, sier Brende.

(NTB)