Blair truer Iran med «ny fase» i konflikten

Men Faye Turney (26) og 14 andre britiske soldater holdes ennå i Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Storbritannias utenriksminister Margaret Beckett avbryter nå et statsbesøk i Tyrkia tidligere enn planlagt for å fly hjem og konsentrere seg om den diplomatiske krisen som har oppstått etter pågripelsen av soldatene, melder BBC News.

Tidligere i dag leder forsvarsminister Des Browne et møte i Cobra - myndighetenes krisekomité som de siste åra bare har blitt sammenkalt ved svært store hendelser som London-bombene og 11. september. I Cobra blir også britiske topp-politikere orientert.

- Var aldri i iransk farvan

15 personer fra den britiske marinen er ennå i Irans varetekt. De ble omringet av iranske marinefartøy mens de var ute i to lettbåter fra fregatten HMS cornwall på et rutineoppdrag i den persiske gulfen sist fredag.

Mens Iran hevder britene krenket iransk territorialfarvann, står Storbritannia fast på det umulig kan ha skjedd, og at de hele tiden holdt seg innenfor Iraks grenser.

- Vi er grunnleggende sikre på at de 15 var i irakisk farvannn da de ble tatt til fange, og ikke bare marginalt, sier en talsmann for statsminister Tony Blair til BBC.

Blair understreker at soldatene var i området med FN-mandat.

«Ny fase»

RUTINEOPPDRAG: Marinesoldatene i to lettbåter som plutselig ble omringet av iranske fartøyer, var på et oppdrag fra fregatten HMS Cornwall i den persiske gulfen, angivelig for å avdekke smugling. Foto: SCANPIX
RUTINEOPPDRAG: Marinesoldatene i to lettbåter som plutselig ble omringet av iranske fartøyer, var på et oppdrag fra fregatten HMS Cornwall i den persiske gulfen, angivelig for å avdekke smugling. Foto: SCANPIX Vis mer

De britiske myndighetene jobber nå på spreng med å forhandle med iranerne bak lukkede dører for å gjøre slutt på situasjonen.

- Iranerne skal vite at vi forventer en umiddelbar løslatelse av vårt personell, uttaler statsministeren, som tidligere i dag advarte om at britene vil gå inn i en «en ny fase» og bruke «andre måter» i konflikten om diplomatiet ikke straks leder fram til at soldatene blir sendt hjem.

- Jeg håper at vi får dem til å skjønne at de må sette dem fri. Hvis ikke vil dette bevege seg inn i en annen fase, sa Blair ifølge nyhetsbyrået AP.

Uttalelsene vakte oppsikt, men Blairs stab understreket senere at det foreløpig ikke er snakk om noen militære skritt eller å utvise iranske diplomater fra Storbritannia.Den «nye fasen» vil ifølge BBC News trolig innebære å offentlig legge fram det Storbritannia mener er bevis for at marinesoldatene aldri var inne i iransk farvann før de plutselig ble pågrepet og hentet til Iran.

Soldatene holdes på en militærbase, der iranerne opplyser at de ikke lider noen nød. Den eneste kvinnen blant «fangene», Faye Turney, blir tatt ekstra godt hånd om, understreker myndighetene.

<B>I IRANS VARETEKT:</B> 26 år gamle Faye Turney er den eneste kvinnen blant de 15 soldatene som ufrivillig holdes på en iransk militærbase.