Blair trues med krigsforbrytersak

Britiske folkerettseksperter kan sende Tony Blair til det internasjonale krigsforbrytertribunalet i Haag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et panel av britiske folkerettseksperter er nå i ferd med å gjennomgå anklagene om at britiske styrker har gjort seg skyldige i brudd på folkeretten i Irak.

Om en knapp uke skal ekspertene, som består av åtte jusprofessorer fra blant annet Oxford-universitetet og London School of Economics, oversende sin konklusjon til Den internasjonale straffedomstolen i Haag, skriver The Independent.

Klasebomber

De britiske folkerettsekspertene retter særlig søkelyset mot britiske styrkers bruk av klasebomber, angrep mot sivile installasjoner som kraftstasjoner og bruken av ammunisjon med miljøfarlig utarmet uran.

Juridiske rådgivere knyttet til ekspertpanelet mener at dette har kostet tusenvis av sivile liv i Irak, og bryter med folkeretten slik den er nedfelt i Genhvekonvensjonene.

Saken mot statsminister Tony Blair blir ytterligere styrket av at han gikk til krig uten FN-mandat, mener juristene, som derfor regner med å ha en god sak.

Krigsforbrytelser

Den internasjonale straffedomstolen i Haag begynte sitt virke våren 2002, og har mandat til å etterforske folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og andre krigsforbrytelser.

I henhold til statuttene kan domstolens sjefanklager, argentineren Luis Moreno Ocampo, reise sak på bakgrunn av velbegrunnede anklager om krigsforbrytelser.

Domstolen har tidligere forkastet henvendelser fra greske og belgiske advokater om å etterforske brudd på folkeretten i forbindelse med Irak-invasjonen, men de britiske folkerettsekspertene regner med å ha noe større tyngde og gode sjanser for å lykkes.

Stein til byrden

For Blair vil en slik krigsforbrytersak legge stein til den byrden Irak-krigen for lengst har blitt for ham.

Briter flest tror Blair førte dem bak lyset da han tegnet et bilde av Saddam Hussein som en fare for verdensfreden, og mener de manglende funnene av masseødeleggelsesvåpen i Irak er et bevis for nettopp dette.

Meningsmålingene har i månedsvis vært deprimerende lesing både for Blair og det britiske arbeiderpartiet, som nå utfordres både fra de konservative og fra liberaldemokratene.

Venter på Hutton

Blair venter også nervøst på den endelige rapporten fra Hutton-kommisjonen, som har gransket omstendighetene omkring våpeneksperten David Kellys død. Rapporten er ventet i løpet av november.

Britene har om lag 12 000 soldater i Irak, og betaler i likhet med USA en høy pris for sitt nærvær i landet. Krigen har til nå kostet 50 britiske soldater livet, og flere hundre er såret. Ifølge utenriksminister Jack Straw er prislappen for den militære innsatsen hittil 15 milliarder kroner.

Hvor høy den politiske prisen vil bli for Blair, tør de færreste ennå å spå.

(NTB)

<B>TRUES: Tony Blair.