Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blair utnevner ny helseminister

Storbritannias statsminister Tony Blair utnevnte i dag John Reid til ny helseminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i dag trakk Alan Milburn seg overraskende som helseminister. Hans avgang utløste rykter om flere utskiftninger i Blairs mannskap. Reid var tidligere Labours parlamentariske leder i Underhuset, en jobb som Peter Hain nå overtar.

Lordkansler Derry Irvine, som er president i Overhuset med sete i regjeringen, gikk også av i dag.

Den avgåtte helseministeren Milburn har vært regnet som en av nøkkelpersonene i Blairs arbeid med å modernisere Storbritannias offentlige tjenester. En vedvarende krise i helsevesenet kan ha bidratt til å undergrave hans stilling, sa politiske observatører i London i dag.

Milburn sa selv at han går av for å få mer tid til sin samboer Ruth og til parets to barn. Det kan godt være sant, men «mer tid til privatlivet» er den mest forslitte floskel som fins til å forklare en ministers avgang, påpekte observatørene.

Roste Tyskland

Tony Blair kom i dag tilbake til London, etter samtaler med Frankrikes president Jacques Chirac i Paris kvelden før. I dag tok han imot Tysklands økonomi- og arbeidsminister Wolfgang Clement, og roste den tyske regjeringens reformplan Agenda 2010.

Møtet med Clement førte til at arbeidet med regjeringsomdannelsen ble forskjøvet til ut på kvelden. Imens surret ryktene intenst i London, der det blant annet ble spådd at handels- og industriminister Patricia Hewitt ville overta etter Milburn som helseminister.

Det ble også snakket om en forfremmelse av forsvarsminister Geoff Hoon, som skal ha gjort en god jobb under krigen mot Irak.

Nytt departement?

Det heteste ryktet gikk ut på at Blair ville kunngjøre opprettelsen av et helt nytt departement, og at Storbritannia for første gang i historien skulle få en egen justisminister. Tidligere har saker som angår kriminalitet, politi og rettsvesen sortert under innenriksdepartement.

Regjeringsomdannelsen kom bare to dager etter en meningsmåling som viser at 54 prosent av britene er misfornøyd med Blair-regjeringens arbeid. Samtidig raser debatten om hvorvidt britene skal bytte ut pundet med EUs felles valuta euro videre for fullt.

Ifølge London-avisen The Independent ønsket Blair å oppgradere stillingen som minister for Europa-spørsmål til sentral regjeringspost med medlemskap i Kabinettet, regjeringens innerkrets. Utenriksminister Jack Straw sa blankt nei til dette, skrev avisen i dag.

(NTB-Reuters-DPA)

Bildetekst(er):

Storbritannias statsminister Tony Blair (til venstre) kom torsdag tilbake til London etter samtaler med Frankrikes president Jacques Chirac kvelden før. Blair gikk straks i gang med en regjeringsomdannelse, der blant annet helseminister Alan Milburn skiftes ut. Ifølge ryktene torsdag kveld skulle Storbritannia også for første gang i historien få et eget justisdepartement (Foto: John Schults, SCANPIX/REUTERS) (Breddebilde)

x (Breddebilde)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media