Blair utsetter nyvalg

Storbritannias statsminister Tony Blair vil utsette nyvalget som han egentlig hadde bestemt seg for å holde 3. mai. Årsaken er munn- og klovsyken som herjer i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blair har selv sagt at han innen mandag vil avgjøre om nyvalget skal holdes før sommeren eller ikke. Valgperioden utløpet ikke før i mai neste år, men 3. mai i år skulle det uansett holdes lokalvalg, og statsministeren skal ha ønsket å holde parlamentsvalget samtidig.

En talskvinne for Blairs kontor i Downing Street i London sier ifølge nyhetsbyrået AFP at regjeringssjefen har annet å tenke på enn valgkamp.

- Mediene tenker bare på valget, statsministeren er mer opptatt av munn- og klovsyken, framholder hun.

Både tungvekteren The Times og tabloidene The Mirror og The Sun skriver i dag at Blair med det første kommer til å kunngjøre at lokalvalgene er utsatt. Dermed blir det trolig heller ikke noe parlamentsvalg i mai, uten at statsministeren trenger å si dette i klartekst.

Ifølge britisk statsskikk er det statsministeren og statsministeren alene som avgjør om og når det skal holdes nyvalg, så lenge det skjer innen fem år etter forrige valg.

Det gir henne eller ham den taktiske fordelen av å kunne skrive ut valg når det passer regjeringen best.

(NTB)