Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blair vil fengsle terrormistenkte uten dom

Det britiske Underhuset ga mandag kveld sin tilslutning til statsminister Tony Blairs nye antiterrorlover, som blant annet åpner for å holde terrormistenkte fengslet på ubestemt tid, uten dom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkel fem i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen forbyr fengsling uten dom, men inneholder samtidig en klausul som åpner for unntak fra forbudet i «krig eller nødstilfeller».

Den britiske regjeringen søkte i forrige uke om unntak, med henvisning til det de mener er et slikt «nødstilfelle».

Får Blair aksept for dette kan terrormistenkte bli sittende bak murene i årevis, uten å få prøvd sine saker for en domstol.

Drakoniske lover

Flere britiske folkevalgte har protestert høylytt på denne delen av Blairs omfattende antiterrorlover, som likevel passerte første avstemning mot bare fem stemmer.

- Ikke siden panikken og hysteriet som rammet det britiske etablissement i etterkant av den franske revolusjonen har dette hus sett slike drakoniske lover, tordnet Blairs partikollega Brian Sedgemore.

Før de nye lovene kan tre i kraft må de passere ytterligere to avstemninger, først i Underhuset og til slutt i Overhuset i det britiske parlamentet.

Et unntak fra den europeiske menneskerettighetskonvensjonen må også til, før de nye fengslingsbestemmelsene kan tre i kraft.

(NTB)

Hele Norges coronakart