Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blair vil ha flere barnefengsler

Den britiske regjering vil sette sine planer om egne fengsler for barn i alderen fra 12 til 14 år ut i livet. Planene møter sterk kritikk fra sosialarbeidere og barnevernsgrupper, som mener dette ikke er veien å gå i kampen mot ungdomsvold og ungdomskriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen sier den har mottatt oppmuntrende rapporter fra Storbritannias første barnefengsel, i Medway-regionen sør for London. Innenriksdepartementet mener det er behov for ytteligere fire andre anstalter av samme type, slik at fengselsvesenet til sammen kan ta seg av 200 svært unge lovbrytere.

Medway, i grevskapet Kent fire mils vei sørøst for London, ble etablert i 1996 av den daværende konservative regjeringen. Prosjektet ble tvunget igjennom til tross for omfattende protester, og kriminologer sier at barnefengselet i dag er inne i en alvorlig krise.

Grov vold

Siden fengselet ble åpnet i april i fjor, er det meldt om 150 tilfeller der betjeningen har måttet legge barn i lenker for å roe dem ned. Voldsomme raseriutbrudd hører til dagens orden for staben ved fengselet, som gir rom for 40 mindreårige innsatte.

Av en opprinnelig stab på 100, har mer enn en tredel sluttet i løpet av de ni månedene fengselet har vært i drift. Årsaken er en lang rekke fysiske angrep og en endeløs strøm av skjellsord fra de unge innsattes side. Men det private selskapet som driver fengselet - «Group 4» - er på sin side blitt beskyldt for unødig voldsom behandling av de innsatte.

Ifølge en fersk rapport har grunntanken bak barnefengselet - at sosial omsorg og målrettet undervisning skulle føre de kriminelle barna tilbake på rett vei - simpelthen slått feil. Bruk av makt og andre lite egnede metoder for å beholde kontrollen, ser ut til å ha gjort barna enda mindre motiverte for å utvikle seg i ønsket retning, heter det i rapporten.

Vandalisme

Inspektører rapporterer om tydelige tegn til vandalisme i sovesaler og oppholdsrom. Møbler er ødelagt i den grad at de ikke lenger kan brukes, og overvåkingskameraer er revet ned fra sine stativer. Forholdene i fengselet, som er omgitt av et fem meter høyt piggtrådgjerde, kan rett og slett ikke godtas, heter det i rapporten.

Statssekretær Paul Boateng i det britiske innenriksdepartement sier at regjeringen likevel vil holde fast på sin plan om å bygge fire nye barnefengsler, til en samlet pris av 120 millioner pund (nærmere halvannen milliard kroner). En fersk studie viser at antallet unge lovbrytere i Storbritannia er tredoblet siden annen verdenskrig.

Men barnevernsekspertetr og grupper som arbeider for reformer innen fengselsvesenet sier at fengsling av unge lovbrytere er en blindvei i kampen mot kriminalitet. Barn blir ikke motivert til et lovlydig liv, men tvert imot mer voldelige og aggressive, etter et opphold i fengsel, sier Frances Crook i reformbevegelsen Howard League.

(NTB-DPA)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling