Blair vil ha FN-inspektørene tilbake til Irak

FNs våpeninspektører må tilbake til Irak. Det krevde Storbritannias statsminister Tony Blair i dag morges. En offisiell irakisk avis sier imidlertid at bombetoktene har ødelagt alle muligheter for videre samarbeid med FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter fire døgn med intens bombing av irakiske militære mål, sa Blair at FNs våpeninspektører måtte tilbake til Irak for å gjøre en skikkelig jobb. Innsatsen må baseres på en klar avtale som Iraks leder Saddam Hussein må overholde, sa Blair.

- Selvsagt vil vi ha inspektørene tilbake dit. Men vi trenger et langt bedre regime der Saddam vil måtte samarbeide ordentlig, sa Blair i et intervju med BBC.

- Vi går ikke tilbake til den situasjonen vi har hatt de siste 15 månedene, for det er ganske enkelt utålelig, sa Blair.

Selv nasjoner som ikke har støttet den amerikansk-britiske bombekampanjen, er fullt inneforstått med at Saddam Husseins regime i Irak må overvåkes, holdes nede og at hele verdenssamfunnet må delta i den prosessen, ifølge Blair.

En offisiell irakisk avis skrev i dag at den fire dager lange bombingen av Irak er «et dødelig slag» mot FN.

- Det er ydmykende for alle, og ikke minst er det et dødelig slag mot FN og Sikkerhetsrådet, skriver det regjerende Baath-partiets organ Ath-Thawra.

- Hvordan kan vi svare nå som ydmykelsen har skjedd? Kina, Frankrike og Russland er de første som må svare på denne fornærmelsen, skriver avisen.

(NTB-Reuters)