Blair vil selge våpen til Israel

Den britiske regjeringen vil selge militært utstyr som vile øke presisjonen under Israels bomberaid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stikk i strid med sitt eget forbud mot å selge våpen til Israel, åpner nå den britiske regjeringen for salg av avansert militært utstyr til landet via USA, skriver The Observer.

Ifølge avisen har beslutningen skapt strid helt inn i Tony Blairs regjering, og vil trolig bli møtt med sterke protester, ikke minst i araberverdenen.

I første omgang skal det dreie seg om salg av avansert navigasjons- og målsøkerutstyr til bruk i F16-jagerfly som USA alt har solgt til Israel. Utstyret vil ifølge ekspertene øke presisjonen under israelernes bomberaid.

Ariel Sharons regjering har gjentatte angrepet palestinske mål på Vestbredden og Gaza-stripen med jagerfly, noe som også har kostet mange sivile palestinere livet.

Rasende Straw

Det britiske utenriksdepartementet har tidligere advart Israel mot å benytte britisk militærmateriell i sin krigføring i de palestinske områdene.

Seinest i mai krevde en rasende utenriksminister Jack Straw en forklaring fra Sharon på hvorfor britisk utstyr var å finne i israelske stridsvogner og kamphelikoptre, all den tid Israel i november 2000 hadde lovet skriftlig at britisk utstyr ikke skulle benyttes i de okkuperte områdene.

«Delikat»

Britiske regjeringskilder medgir overfor The Observer at beslutningen om å selge det avanserte utstyret til Israel via USA, samtidig som Tony Blair ber partene i Midtøsten holde fred, er «delikat».

Ifølge kildene er det britiske regelverket for våpensalg til land det er innført våpensanksjoner mot, når slikt salg skjer via tredjeland, høyst uklart.

Nyheten om salget til Israel vil trolig få debatten til å blusse opp, ettersom det også åpner for lignende salg til andre land det er innført våpensanksjoner mot.

I retningslinjene for eksport av våpen og militært utstyr, som Blair-regjeringen utarbeidet i 1997, understrekes det også at eksportlisens ikke gis dersom det foreligger fare for at mottakeren vil ta i bruk våpnene til aggressive handlinger mot andre land.

USA-kontrakter

Kilder i det britiske forsvarsdepartementet medgir at salget til Israel er ledd i forsøkene på å sikre kontrakter for flere forsvarsleveranser til USA.

- Vi må sikre oss så mange slike kontrakter som mulig, og kan ikke være kresne på hva vi vil og ikke vil selge dem, sier en kilde i departementet til The Observer.

- Den britiske forsvarsindustrien sysselsetter titusenvis av mennesker. Vi må vise at vi er en pålitelig leverandør av høyteknologisk forsvarsmateriell, sier kilden.

(NTB-Nils-Inge Kruhaug)