Blair vil sitte til 2010

Gordon Brown må vente en stund til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet/Dagbladet.no): Tony Blair vil fortsette som statsminister i flere år til. Dermed må finansminister Gordon Brown smøre seg med tålmodighet før han får nøklene til Downing Street 10.

- Vil fullføre

I et nyttårsintervju med avisa The Sun sier Blair at han ikke har til hensikt å gå av som statsminister før valgløftene frå i vår er gjennomført.

- Jeg gikk gjennom valgkampen for seks måneder siden, og har ingen planer om å forlate scenen. Først vil jeg fullføre den politikken jeg har påbegynt, sier Blair til avisa.

Han har tidligere sagt at han vil forlate statsministerboligen Downing Street 10 før neste valg, men har nektet å gi en eksakt dato. Nå sier han at det slett ikke haster med å sette i gang flyttesjauen.

- Jeg skal ingen steder. Jeg er her, og jeg skal gjennomføre hele programmet mitt, sier han.

- Brown trenger selvtillit

Ifølge britisk valglov kan han vente med å be dronninga skrive ut nyvalg til 2010, og Blair signaliserer at han vil sitte ut det meste av perioden. Finansminister Gordon Brown må derfor smøre seg med tålmodighet. De to gikk sammen om å bygge opp New Labour på 90-tallet, men rivaliseringen mellom de to har etter hvert blitt et problem.

Løftet om å holde ut flere år til vil trolig skuffe Browns tilhengere, men finansministeren fikk også en etterlengtet offentlig bekreftelse på at han blir Storbritannias neste statsminster.

- Jeg er absolutt glad for at han min etterfølger. Han trenger den selvtilliten ved å vite at han vil etterfølge meg, og det er fair enough, sa Blair.

Ifølge britiske analytikere håper Blair at etterfølgeren vil vinne på at neste valgperiode kommer i Browns hvetebrødsdager som statsminister.

Spiller Foo Fighters

Motstanden fra De konservative er ventet å bli mye hardere enn ved tidligere valg. Nyvalgt leder David Cameron har gått i bresjen for en kraftig modernisering av partiet. Det har til og med ført til kritikk i egne rekker for at Cameron er for lik Tony Blair.

Ferske meningsmålinger viser også økt popularitet for De konservative, og at Brown nå ligger an til en knalltøff kamp for å vinne en framtidig valgduell med Cameron.

Men det er lenge til neste valg, og Blair tar utfordringen fra De konservative med stor ro. I intervjuet med The Sun slo Blair tilbake mot påstandene om at han skal være «komfortabel» med tanken på at David Cameron skulle styre landet.

- Han er en tory, og jeg er fra Labour. Det er en stor forskjell. Men jeg kommer ikke til å gå til et personangrep mot en motstander. Det er ikke min stil, og det fungerer ikke, sier Blair.

Statsministeren har etter jul slappet av med helt andre ting en politikk i Sharm el-Sheik i Egypt. Blair spilte tidligere i rockebanden «Stygge rykter» og lærte sønnen Nicky (20), å spille gitar. I jula har sønnen lært faren å spille sanger av Foo Fighters.

HOLDER UT: Statsminister Tony Blair (foran) har det slett ikke travelt med å gi fra seg styringen til finansminister Gordon Brown (bak).