Blair vil vente

Storbritannia vil utsette et angrep på Irak. Det ble klart etter at statsminister Tony Blair og flere regjeringstalsmenn i går understreket at FNs våpeninspektører «må få mer tid på seg» før en konklusjon kan trekkes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blair sa selv at «FNs våpeninspektører må få tid og plass til å fullføre sitt oppdrag», og utenriksminister Jack Straw understreket det samme.

Opprør truer

De siste dagene har stadig flere britiske regjeringsmedlemmer og et økende antall av regjeringspartiets parlamentsmedlemmer slått fast at Storbritannia ikke vil gå til krig uten FNs godkjennelse.

Tony Blair understreket det selv i sin tale til britiske ambassadører tirsdag. I onsdagens spørretime ble han kryssforhørt av sine egne partimedlemmer, De krevde beviser for at Saddam har masseødeleggelsesvåpen og et FN-mandat før en krig kan komme på tale. Nærmere en fjerdedel av Labours parlamentsmedlemmer truer med opprør dersom Blair går med i en krig uten FN-mandat.

Et flertall av den britiske befolkning er skeptiske til en krig mot Irak.

Utsettes til høsten?

En statssekretær sa etter gårsdagens regjeringsmøte at «det for øyeblikket ikke er noe som kan rettferdiggjøre en krig. Oppfatningen deles av hele regjeringen».

- Ingen, ikke en gang Tony Blair vil gå til krig nå bare fordi George W. Bush sier at han ikke vil ha sine tropper gående uvirksomme i ørkenen, skal han ha sagt.

Samtidig benektet Blairs pressetalsmann opplysninger i Daily Telegraph om at Storbritannia vil presse USA til å utsette et angrep på Irak - kanskje helt til høsten.

«Fullstendig feil...»

- Dette er fullstendig feil, sa Blairs talsmann, men også han la til at «statsministeren understreker er at våpeninspektørene må få tid og plass til å gjøre jobben sin».

Britiske diplomater har de siste ukene advart mot å gå til krig.