- Blair visste at Saddam ikke hadde kjemiske våpen

Ny svart dag for Tony Blair i Chilcot-høringene.

FORKLARTE SEG: Sir John Scarlett fortalte sin versjon av forberedelsene til Irak-invasjonen i går. Han styrket ikke Tony Blairs sak. Blair selv skal vitne etter nyttår. Foto: REUTERS/UKBP/Scanpix
FORKLARTE SEG: Sir John Scarlett fortalte sin versjon av forberedelsene til Irak-invasjonen i går. Han styrket ikke Tony Blairs sak. Blair selv skal vitne etter nyttår. Foto: REUTERS/UKBP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Dagbladet omtalte i går hvordan Storbritannia valgte å ikke se bort ifra etterretningsmateriale som stammet fra en slarvete drosjesjåfør ved den irakisk-jordanske grensa, som trodde han hadde hørt to passasjerer snakke om at Irak hadde kjemiske våpen.

En ny dag av Chilcot-granskningen, som skal ta rede på hva som egentlig skjedde da Storbritannia gikk inn i Irak i 2002, er nå ferdig - og Tony Blair hadde heller ikke i går noen god dag.

Blair visste nemlig at Irak ikke hadde fungerende kjemiske- eller masseødeleggelses- våpen, kommer det fram i granskningen.

Ikke korrektDen britiske regjeringen ble, ifølge The Times, forelagt to etterretningsrapporter - reelle rapporter, ikke basert på drosjesladder - som begge i klartekst sa at Saddam Hussein ikke hadde masseødeleggelsesvåpen som kunne true Storbritannia.

Tretten dager før invasjonen gjorde britisk etterretning det klart at Saddam verken hadde langdistansemissiler som kunne nå Israel, et annet nøkkelland for britene, eller hadde kjemiske eller biologiske våpen.

I rapport nummer to heter det ifølge The Guardian at diktatorens tidligere arsenal av kjemiske våpen var bygget ned og stuet bort, og ville være svært krevende å sette i stand - og at Saddam ikke hadde vist tegn til dette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer