Blair vurderer soldater til Darfur

Storbritannias statsminister har lagt planer for å kunne bistå med britiske soldater i en mulig militærintervensjon i Darfur-regionen i Sudan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Statsministeren har bedt om at alle muligheter som kan redde liv blir vurdert, og han utelukker ikke militæret, sier en regjeringskilde til avisa the Guardian.

Ifølge avisa vurderer Blair tre alternativer: Å sende britiske soldater for å bistå nødhjelpsarbeidet, å sende logistisk støtte til en styrke fra Den afrikanske union (AU), og å utplassere britiske soldater for å beskytte flyktningleirene.

Det tredje og mest risikable alternativet forutsetter at regjeringen i Khartoum gir grønt lys, noe den vil være motvillig til å gjøre, skriver Guardian.

Sikkerhetsresolusjon

FNs generalsekretær mener Sudan ikke gjør nok for å beskytte menneskene i Darfur. Kofi Annan sier verden ikke kan sitte å se på at regjeringen i Khartoum ikke oppfyller løftene om å avvæpne den arabiske Janjaweed-militsen.

FNs sikkerhetsråd vurderer nå å vedta en resolusjon som vil innføre sanksjoner mot Sudan dersom volden fortsetter.

Annan skal torsdag møte USAs utenriksminister Colin Powell for å diskutere krisen i Darfur.

- Det er tid for å komme sammen og se svært nøye på situasjonen, sier talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Richard Boucher.

10.000 drept

Blair lovet onsdag å holde nær kontakt med Bush-administrasjonen og FN om utviklingen i Darfur, der minst 10.000 mennesker har mistet livet og over en million er drevet på flukt siden konflikten brøt ut i februar 2003.

- Det viktigste nå er først og fremst å sikre at den hjelpen som blir gitt kommer til dem som trenger det mest, sa Blair i Parlamentet onsdag.

- Deretter må presset på den sudanske regjeringen opprettholdes, for å sikre at de tar tak i problemene som fører til volden og den etniske rensingen, sa Blair videre.

- Vi fortsetter sammen med USA å legge så mye press på dem som vi er i stand til å gjøre.

Internasjonal styrke

På spørsmål om det er nødvendig å sende internasjonale styrker eller observatører til Darfur, svarte Blair at han to ganger har snakket med FNs generalsekretær Kofi Annan om saken.

- Vi vil fortsette å arbeide sammen med FN og andre land som er involvert i dette, vi vil fortsette å overvåke situasjonen svært nøye og vi utelukker ingenting, sa den britiske statsministeren.

Tidligere i uka beskyldte menneskerettsorganisasjonen Amnesty International den sudanske regjeringen for å være ansvarlig for forbrytelser mot menneskeheten, inkludert de omfattende massevoldtektene av kvinner i Darfur.

(NTB)