Blairs bevismot Saddam

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Storbritannias statsminister Tony Blair har lagt fram sin rapport om Iraks bestrebelser for å skaffe landet masseutryddelsesvåpen i strid med fredsslutningen etter Golfkrigen i 1991. Den 55 sider lange rapporten slår på nytt fast at Saddam Husseins regime er brutalt og diktatorisk. Og at de våpenprogrammene som Irak lovet å avvikle, isteden gikk under jorda. Hovedkonklusjonen i rapporten er at Irak har biologiske og kjemiske våpen som kan klargjøres og avfyres i løpet av tre kvarter etter at ordre om å bruke dem er gitt.
  • Statsminister Tony Blair har levert en overbevisende argumentrekke for å trappe opp presset på Irak for å få regimet til å respektere sine egne løfter og nedrustningsavtaler. Men Blairs rapport er ikke et argument for å gå til krig. Heller ikke om krigen bare var rettet mot landets elite, slik USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld sier den skal føres, uten å gå i plagsomme detaljer.
  • Stikk i strid med inntrykket som er skapt av de hissigste krigerne i Washington, med presidenten selv i spissen, slår den britiske rapporten fast at det eksisterende sanksjonsregimet rundt Irak er i stand til å hindre Saddam Hussein i å utvikle atomvåpen. Blair og hans etterretningsanalytikere tror ikke at Hussein planlegger å gå til angrep i den nærmeste framtid. Heller ikke britene har bevis for at Hussein på noen som helst måte deltok i angrepene på USA den 11. september i fjor.
  • Vi er enige med statsminister Blair i at et regimeskifte i Irak ville være en svært god ting. Men et militært angrep for å kaste et regime som ikke selv har angrepet omverdenen, vil rive opp og kanskje ødelegge helt sentrale deler av den internasjonale rettsorden som møysommelig er under oppbygging i verden. Argumentet om at Irak bryter med FNs resolusjoner, mister mye av sin kraft så lenge et land som Israel, som allerede er en atommakt, suverent trosser Sikkerhetsrådets resolusjoner og fortsetter overgrepene mot den okkuperte, palestinske befolkningen, uten at det får konsekvenser.