Blairs oppdrag

LONDON (Dagbladet): Statsminister Tony Blair vil aller helst fortsette jobben med å modernisere Storbritannia i månedene som kommer. I vår ble han forstyrret i dette arbeidet av krigen i Kosovo, i høst er det den skjøre fredsprosessen i Nord-Irland som nok en gang står øverst på den politiske agendaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når den britiske statsministeren nå er tilbake i Downing Street nr. 10, vil han helst konsentrere seg om sitt politiske hjertebarn. «Jeg har et oppdrag å utføre. Storbritannia må moderniseres,» sier Tony Blair. Mindre byråkrati og et mer effektivt og moderne regjeringsmaskineri er fortsatt viktige nøkkelord for Nye Labour i arbeidet med å utmeisle den tredje vei. En utålmodig statsminister må også finne seg i å ha et sterkt fokus på Nord-Irland og det pågående arbeidet for å ta vare på en meget skjør fredsprosess.

  • Nord-Irland-minister Mo Mowlam har i de siste ukene utløst kraftig turbulens. Drapet på drosjesjåføren Charles Bennett i slutten av juli har satt langfredagavtalen i fare nok en gang. Da Mo Mowlam ga den offisielle reaksjonen på mordet, begått av IRA, ga hun etter manges mening samtidig armeen lisens til fortsatt å bedrive terror og drap. Mowlam mente at Den irske republikanske hæren ikke hadde brutt våpenhvilen, samtidig som hun anerkjente at ugjerningen var gjort av nettopp IRA. Mowlam står på at hun valgte den strategi som vil føre alle parter til det politiske forhandlingsbordet i neste uke, når den harde jobben med å revurdere fredsavtalen tar til, ledet av tidligere senator George Mitchell. «Det er absurd å hevde at vi ikke har vunnet noe i denne fredsprosessen,» sier Blair. Tory-leder William Hague trekker Blairs integritet i tvil, og beskylder regjeringen for å ha ført befolkningen i Nord-Irland bak lyset.
  • Statsminister Blair må også bruke sterkere lut for å løse konfliktene mellom asylsøkere og lokalbefolkningen i byen Dover. Knivstikking, slagsmål og en økende rasisme har i sommer preget i havnebyen. Myndighetene anslår at det er tett opp mot 1500 som bor på vent i den lille byen mellom de hvite klippene. De aller fleste asylsøkerne som er innlosjert på Bed & Breakfast i Folkstone Road, er kurdere, albanere og slovakere. De lokale myndighetene i Dover har lenge klaget over at de ikke har ressurser til å takle disse utfordringene alene. Nå har regjeringen bevilget ekstra penger, men det spørs om penger alene er nok. For i Calais ligger det flere hundre potensielle asylsøkere i teltleir og venter på en båt over kanalen.
  • Politiske kommentatorer i Storbritannia mener mange briter er på en rangel som kan minne om 80-tallets japperi. Det private forbruket øker. Boligprisene har steget med ti prosent det siste året. Samtidig er arbeidsledigheten på vei nedover, og den jamne brite låner mer penger enn på lenge. Blairs Nye Labour innkasserer mye ære for øyrikets sterke økonomi. Det kan derfor bli vanskelig å overbevise de mange skeptikerne om å forlate en stabil, høy pundkurs til fordel for en felles europeisk valuta.
  • Helse og samferdsel er to andre viktige sektorer Blair gjerne vil ha oppmerksomheten rettet mot. Det er lagt et tungt press på sykehusene for å få kortet ned helsekøene, og denne uka kom de første avsløringene at det har foregått triksing med ventelistene. De konservative rykket øyeblikkelig ut for å sikre seg det politiske bevismaterialet. Blairs sommervikar, samferdselsminister John Prescott, har også fått huden full for et totalt fravær av nytenking når det gjelder London-trafikken. Vår drosjesjåfør, som har kjørt rundt i byens gater i 45 år, sa det slik: Blair kan snakke så mye han vil om det nye Labours politikk og den tredje vei. Jeg må stå i kø i Oxford Street hver bidige dag.