Blairs politiske far granskes for lånesnusk

LONDON (Dagbladet): Peter Mandelson, mannen som i mange år har vært Tony Blairs nærmeste rådgiver og imageskaper, blir gransket for snusk i forbindelse med et pengelån.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandelson er en kontroversiell politiker i den britiske regjeringen, og nå er det kjent at han har lånt 4,2 millioner kroner privat av en annen omstridt minister i Blairs regjering, Geoffrey Robinson.

Robinson er finansminister og styrtrik. Flere ganger denne høsten har han måttet redegjøre for skattefrie, utenlandske konti knyttet til hans omfattende forretningsvirksomhet.

Geoffrey Robinson måtte også for et par måneder siden be Parlamentet om unnskyldning etter at han hadde «glemt» å redegjøre for stiftelser som er registrert i skatteparadiset Guernsey.

Etter avsløringene av finansministerens skatteforhold, ble saken oversendt til handels- og industridepartementet for gransking. Og minister for dette departementet er Peter Mandelson.

Kjøpte hus

Det er to år siden Peter Mandelson lånte 4,2 millioner kroner privat av Geoffrey Robinson.

Mandelson brukte pengene til å kjøpe seg et stort, flott hus i London. Peter Mandelson har til nå tjent 3,9 millioner kroner på huskjøpet, fordi husprisene i London er skyhøye.

Statsminister Tony Blair var ikke orientert om det private lånet, men han har valgt å forsvare sine to ministrer.

Både Mandelson og Robinson kjemper for sine politiske liv.

- Jeg kan ikke se at dette lånet kolliderer med mine oppgaver, sier Peter Mandelson, som blir kalt Edderkoppen på grunn av sine egenskaper som fikseren i Blairs omgangskrets.

Men det har skapt store problemer for Tony Blair at gruppen som gransker Geoffrey Robinson nå også har trukket Peter Mandelsons redelighet i tvil.

Vil vite alt

Nå ønsker opposisjonen i Parlamentet å få vite alt om det private lånet Peter Mandelson, alias Edderkoppen, fikk av Geoffrey Robinson.

De vil vite om det ligger politiske garantier bak, hvilken rente Peter Mandelson betaler og om disse rentene er oppgitt til skattemyndighetene.

- Hvordan kan Peter Mandelson være regjeringens viktigste mann innenfor industri, så lenge han har hemmelige forbindelser med personer han er satt til både å regulere og etterforske? spør John Redwood, som sitter i opposisjonens skyggeregjering.