Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blairs skandaler

Tony Blair vil delta på det neste G8-møtet. De fleste kommentatorene tror imidlertid at han vil bli fjernet før den tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Britene synes Tony Blair og hans Labour-regjering er frynset i kantene. En meningsmåling viser at 69 prosent synes regjeringen er «snusket». Det minner om 1996-1997 da John Majors regjering også var herjet av skandaler. Da syntes 63 prosent at de konservative var en snusket gjeng, og det førte til deres fall.Fire av Tony Blairs nærmeste medarbeidere er nå blitt avhørt av politiet. Det gjelder hans pengeinnsamler og Midtøsten rådgiver Lord Levy, vitenskapsminister Lord Sainsbury, handelsminister Ian McCartney og skolerådgiver Des Smith. Om noen uker vil politiet, ifølge britisk presse, banke på den svarte døra i Downing Street 10, der statsministeren bor, og avhøre ham.

STATSMINISTERENS nære venn og tennispartner, Lord Levy, ble arrestert i forrige uke. Han satt i avhør i to dager. Saken gjelder salg av adelstitler, som er forbudt etter britisk lov. Loven ble innført fordi David Lloyd George i 1920-åra solgte adelstitler og puttet pengene i egen lomme. For noen år siden ble det innført en regel om at alle gaver over 60.000 kroner må oppgis til parlamentets kontrollorganer, men det gjaldt ikke lån. Derfor samlet Lord Levy, trolig med Blairs samtykke, inn lån. Noen av disse skulle ikke betales tilbake. Spørsmålet politiet forsøker å få svar på, er om Lord Levy eller andre framtredende Labour-politikere lovet långiverne adelstitler, med andre ord solgte slike titler. Noen av giverne har sagt at de forsto det slik at de skulle få en tittel.

DET MEST INTERESSANTE spørsmålet som stilles i politiske kretser er om denne skandalen vil felle Tony Blair. Han har selv sagt at han vil gå av før valgperioden er slutt i 2010. Hans allierte vil at han skal sitte til 2009, mens motstanderne ønsker at han skal gå av så snart som mulig, enten i høst eller til våren. Hvis adelstitlene fører til at påtalemyndigheten reiser tiltale mot noen av politikerne, sitter ikke Tony Blair trygt lenger. Da vil motstanderne mobilisere for å få ham fjernet.Statsminister Blair føler seg åpenbart trygg. Han sa til BBC under G-8-møtet i helgen at ingen i Labour hadde solgt adelstitler og at han ikke akter å gå av med det første. Han ser ut til å ha glemt de mange skandalene som har ødelagt partiets gode rykte. Det startet med Formel 1-eieren Ecclestone, som slapp unna forbudet mot tobakksreklame på bilene fordi han ga 11 millioner kroner til partiet. Deretter fulgte to skandaler med Peter Mandelson, som blant annet fikset statsborgerskap for indiske venner. Blankett måtte gå som innenriksminister da han hjalp elskerinnens barnepike til å få oppholdstillatelse, og visestatsminister Prescott er nå i store vanskeligheter, ikke bare for sin sexskandale med sekretæren, men fordi han beskyldes for å hjelpe en amerikansk venn til å få spillekasino i Londons største bygningfiasko, The Dome (Det store teltet i dokkene som ingen får til å lønne seg).

TONY BLAIR har gått en lang vei fra å være den mest populære statsminister etter krigen, med 97 prosents oppslutning, til å havne på en popularitetsprosent på under 30. Han er ikke den første statsministeren som etter noen år rammes av skandaler og mister troverdighet. Når det skjer, blir de fjernet av partiet for å unngå nederlag ved neste valg. Velgerne liker ikke skandalerammede statsministere. De føler at Blair må gi makten til en annen, ellers vil den konservative David Cameron vinne valget med glans. Han har den unge Blairs sjarm, han er et friskt pust i en skandalerammet politikk. Hvis Blairs arvtaker, Gordon Brown, ikke får tid til å etablere seg, er valgresultatet gitt.

LIKEVEL skal man ikke være for sikker i britisk politikk. Blairs tilhengere trygler ham om å fortsette, og Blair har lett for å la seg smigre og tro at han er uunnværlig. Derfor kan han bli sittende lenger enn mange ønsker. Makten tiltrekker ham.