Blairs sønn kanon i London

- Det er vanskeligere å være foreldre enn å være statsminister, slo Tony Blair fast etter at hans sønn Euan (16) ble arrestert av politiet for fyll midt i sentrum av London natt til i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blair var alene hjemme, mens Cherie var i Portugal på noen dagers ferie sammen med den nyfødte sønnen Leo. Statsministeren satt oppe og ventet på Euan, som var ute med klassekamerater for å feire eksamen på ungdomsskolen. Blair fikk sitt livs sjokk da politiet ringte og fortalte at Euan var arrestert.

Politiet fant gutten på fortauet, han var ute av stand til å stå på beina og hadde kastet opp. Han ble tatt til nærmeste politistasjon.

Prøvde å bløffe

Den fulle Euan forsøkte å bløffe politiet. Han fortalte at han var 18 år, at han het Euan John og at han bodde i Islington (på familiens tidligere adresse). Det var først da politiet kroppsvisiterte ham at de skjønte hvem han var. De ringte statsministeren som fikk hentet Euan.

Men saken vil få etterspill. Cherie og Tony Blair må møte opp på politistasjonen sammen med sønnen. Han kan få en advarsel eller bli siktet for gateuorden.

Sliten statsminister

Det var en sliten statsminister som i går ettermiddag dro til Brighton for å tale til en gruppe kirkesamfunn for fargede. Ironisk nok skrev han talen han skulle holde der mens han ventet på Euan. Talen handlet om muligheter og ansvar.

I talen la ikke Blair skjul på sin skuffelse. Han sa at de viktigste verdier for ham er respekt, toleranse, familieliv og det å oppdra barn. Han tok en pause og sa at han fant det hardt fra tid til annen å være statsminister, men enda hardere å være foreldre.

- Det er ikke lett å lykkes hele tida, sa Blair.

Streng familiejustis

Cherie og Tony Blair har fire barn - Euan (16), Nicholas (14), Kathryn (12) og Leo som ble født tidligere i år.

Det er kjent at Blair-familien holder streng justis, barna skal lære å oppføre seg skikkelig og de går regelmessig i kirken. Cherie er katolikk, og hun tar ofte hele familien med til messe.

Tony Blair har gjentatte ganger kritisert foreldre som lar sine barn være ute til langt på kveld.

Han har bedt politi og kommunale myndigheter om å pågripe og følge barn som er ute seint, tilbake til hjemmet.

For kort tid siden foreslo Tony Blair en ny lov som skulle gi politiet adgang til å bøtelegge fotballpøbler og bråkmakere på stedet med en bot på 1300 kroner, hvis de blir tatt for fyll eller bråk. Forslaget ble avvist av politiet, som ikke ønsket å ha rett til bøtlegging av frykt for korrupsjon.

Korsang og opera

Den unge Euan har hittil vært veloppdragen og vellykket. Han går på den kjente katolske skolen London Oratory, har sunget i skolekoret og han spiller piano.

I 1997 sang han i koret i operaen «Turandot» på Royal Opera House, og var med på åtte operaforestillinger. Han har gått på Anna Schers teaterskole, og fikk en rolle i filmen «Priest» hvor han spilte sammen med sin bestefar Tony Booth.