Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blairs Watergate

Tony Blair var direkte involvert i oppspritingen av Irak-dokumentet og gjorde ingen ting for å stoppe offentlig-gjøringen av dr. Kellys navn. Det kan bli hans Watergate.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Hindrene i Tony Blairs politiske hekkeløp mot renvaskelse virker uoverkommelige. Lord Hutton offentliggjør nå på Kelly-høringens nettsider sensitivt materiale som normalt ville vært hemmeligstemplet i 30 år.

Labour-medlem Jeremy Corbyn kaller Kelly-høringen for Blairs Watergate, den politiske skandalen som knekket president Richard Nixon.

Involvert fra starten

- Det ser ut til å være en parallell til Watergate-etterforskningen for 30 år siden, da presidenten til slutt ble trengt opp i et hjørne fordi det viste seg at han var involvert fra starten av. Nå mistenker jeg Downing Street for å ha vært involvert fra det hele begynte, sier Corbyn. Flere andre Labour-medlemmer mener det samme.

Og navnet Watergate var knapt nevnt før en ny meningsmåling traff Downing Street 10 som en bombe:

To av tre briter sier nå at Kelly-høringen beviser at Tony Blair har ført folket bak lyset.

Skurkene

For folket vil eventuelt ha bevist det mange har påstått, trodd og fryktet: At de som er valgt til å beskytte landets folk og interesser, er de egentlige skurkene.

De frigitte Kelly-papirene sier at Blair var direkte involvert og aldri gjorde noe for å stoppe avsløringen om David Kelly.

Og dokumentene - særlig en e-post fra Blairs sjefrådgiver Alastair Campbell til etterretningssjef sir John Scarlett - viser at Tony Blair spesifikt ba om at dokumentet rundt Saddam Husseins våpenprogram måtte få en tøffere språkdrakt.

Fru Kelly raser

Nå er også dr. Kellys enke, Janice Kelly, på banen med sin fortvilelse og raseri. Enda et hemmelig dokument viser hvordan hun protesterte overfor Tony Blair da hans rådgivere satte i gang en kampanje for å sverte dr. Kellys rykte etter hans død.

Brevet, skrevet av hennes advokat, forlanger svar på hvem som lekket hennes manns navn til pressen. Og ikke minst - hvem som initierte den famøse svertekampanjen.

Dette og alt det andre Tony Blair svare ærlig på fra klokka 10.30 torsdag formiddag, overfor granskingskommisjonen, ledet av Lord Hutton.

På veien til den politiske framtida han drømmer om, kan ikke Blair rive en eneste hekk.

FAKTA

Kelly-saken
24. SEPTEMBER 2002: Tony Blair legger fram rapporter som hevder at Irak kan avfyre masseødeleggelses-våpen i løpet av 45 minutter.

29. MAI: BBC siterer en anonym kilde på at regjeringen selv satte inn «45-minutterspåstanden» i rapporten.

15. JULI: Navnet til våpenekspert David Kelly blir lekket ut av departementet som BBCs kilde til programmet.

18. JULI: Kelly blir funnet død etter å ha tatt sitt eget liv.

Tony Blair skal torsdag vitne for kommisjonen som gransker Kelly-saken.

Watergate-skandalen
Det ble begått innbrudd i demokratenes hovedkvarter Watergate i Washington D.C. i juni 1972. Innbryterne ble tatt på fersk gjerning.

Dette førte til en rekke avsløringer om spionasje rundt demokratenes opplegg før valget i 1972. Republikanerne, med president Nixon i spissen, sto bak.

Nixon trakk seg som president 8. august 1974, og flere av hans medarbeidere fikk fengselsstraffer.

Journalistene Carl Bernstein og Bob Woodward i Washington Post sto for avsløringene.