Blakk av kloakk

KRISTIANSAND (Dagbladet): Gunvor Graskjær (86) satte penger på bok for å få en trygg alderdom. Et miljøkrav om at hun straks skulle knytte seg til kloakknettet, kostet henne alle sparepengene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kravet satte henne også i gjeld. Minstepensjonisten i Båssvika i Risør søkte om dispensasjon, men fikk avslag. Både Risør kommune og Fylkesmannen i Aust-Agder forlangte at den gamle damen umiddelbart la kloakkrør fra huset til det kommunale nettet.

Tilkoblingen kom på 170000 kroner, og dermed røyk hele sparekapitalen på drøye hundre tusen kroner. I tillegg måtte hun ta opp både banklån og private lån for å betale regningene.

Hver måned går mer enn en tredjedel av pensjonen på 7000 kroner til å betale lånene, forteller Gudrun Graskjær til Agderposten.

- Problemet er at lovverket ikke fanger opp enkeltmennesker. Det gir ikke rom for fleksibilitet eller individuell behandling, sier ordfører Lars Lauvhjell i Risør til Dagbladet.

Ordføreren tror ikke at Stortingets intensjon var at forurensningsloven skulle bli så firkantet praktisert at all behandling blir skjematisk. Samtidig innrømmer han at Risørs kommunepolitikere i teknisk sektor nok halvsov litt i timen da Gunvors søknad om dispensasjon kom til politisk behandling.

Nå er det for seint. Men mandag ettermiddag holder Gudrun Graskjær kaffen og kakene klare på ettermiddagen.

- Helsesjefen, driftssjefen og jeg har avtalt at vi kommer på besøk. Da skal vi ha med oss forslag til hva vi kan gjøre, blant annet kan Husbankens utbedringslån til eldre boliger, eventuelt noe tilskudd, være aktuelt, mener ordføreren.