Blakk av skade

Gjensidige, Vesta, Sparebank 1 og den norske delen av If, tapte samlet oppunder én milliard kroner på skadeforsikring bare i første kvartal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjensidige NOR, Vesta og Sparebank 1 tapte til sammen 697 millioner kroner på skadeforsikring i første kvartal, opplyser Kredittilsynet i en pressemelding.

Storebrand er ikke med, ettersom skadedelen av selskapet nå er lagt inn i If, som ikke sorterer under det norske Kredittilsynet, men det svenske. Storebrands andel av If-resultatet for første kvartal er imidlertid hele 225 millioner kroner i minus (les mer om Storebrands tall her).

De fire største norske skadeforsikringsselskapene alene tapte dermed hele 922 millioner kroner bare i årets tre første måneder!

Samlet underskudd i første kvartal ble knappe 1,1 milliard kroner for de 46 norske skadeselskapene som Kredittilsynet har tilsyn med (her er det mange og små sjøforsikringsselskaper m.m.). Legger vi til Storebrands andel av If, blir samlet underskudd for bransjen 1,3 milliarder kroner, eller mer enn 400 millioner kroner per måned.

Tidligere i år raste politikere og presse mot forsikringsselskaper som måtte la kundene "betale for aksjetap". Kredittilsynets tall viser at dårlige aksjemarkeder bidro til underskudd i årets tre første måneder. De 46 selskapene hadde netto finansinntekter på -364 millioner kroner.

En tredjedel av underskuddet skyldes altså tap på investeringene.

Året før var det imidlertid aksjegevinster som berget resultatet: Finansinntekter på 1,2 milliarder bidro da til et samlet resultat så vidt over null: 347 millioner i pluss, og dermed nesten milliarden i minus uten "aksjegevinstene".

Kredittilsynets tall viser at hovedproblemet for bransjen ikke er aksjeinvesteringer som gir tap, men forsikringer som gir tap. Erstatningskostnadene hos de tre store skadeselskapene utgjorde ifølge Kredittilsynet knappe 90 prosent av inntektene i første kvartal (ned fra 95 prosent året før). Når driftskostnadene så utgjør 24 prosent av inntektene (ned fra 28 prosent), må det bli underskudd.

Kostnadene oversteg inntektene med 14 prosent i første kvartal. Når avkastningen på fond og reserver i tillegg er negativ, blir resultatet begredelig. Året før var imidlertid kostnadene hele 23 prosent høyere enn inntektene, så de har altså blitt lavere.

- Den markerte nedgangen kan indikere en underliggende bedring i den forsikringsrelaterte virksomheten, selv om dette må ses i sammenheng med at combined ratio var spesielt høy i første kvartal 2000, skriver Kredittilsynet i sin pressemelding.

Kostnader som overstiger inntektene er imidlertid normalen i denne bransjen.

De fire store skadeselskapene dominerer fullstendig i hoveddelen av det norske forsikringsmarkedet (Sparebank 1 er også bare en mygg i forhold til de tre andre). Mens "kampen om Storebrand" raser, viser dagens tall for skadedelen av bransjen at konkurransen er hard selv om tilbyderne er få og store.

Hvor få og store kan de bli før konkurransen svekkes?

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.