Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blakk mekler brukte 270 mill.

Han er leksikonselgeren som tok av og ble en ettertraktet aksjespekulant. 29 år gamle Thomas Øye ble steinrik på svært kort tid. Så begynte nedturen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har ikke noe, jeg, sier aksjespekulant Thomas Øye til Dagbladet. Nå har 29-åringen solgt unna alt han eier.

Leiligheten i Fritzners gate ble solgt for nitten millioner kroner. Båten, en Fairline Targa 48, ble solgt for fire millioner kroner. En isblå Ferrari Maranello ble solgt for rundt en million kroner. Det er bladet Kapital som melder om salgene.

Det gikk lynraskt oppover med Thomas Øye. Nå har det også gått lynraskt nedover. Selv er han overbevist om at han er tilbake på rekordtid. Thomas kjører rundt i en ordinær Range Rover nå. Da han etter gymnaset begynte å selge leksika, drømte han om å selge mange nok til å finansiere jusstudiene. Thomas Øye var en så dyktig selger at han aldri fikk begynt på jusstudiet. Meklerfirmaet Norse Securities slo kloa i superselgeren fra Oslo, og han ble den selgeren som dro inn mest i kurtasje.

Rydder opp

For to år siden begynte han for seg selv. Øye spekulerte i selskaper som ikke er notert på børsen. I fjor steg aksjene i gråmarkedet med 900 prosent. Det var Lottotilstander.

Han understreker at han ikke har sløst bort 270 millioner kroner. Øye påpeker at dette er investeringer i aksjer som fortsatt har en verdi. I går solgte han aksjer for 10 millioner kroner. Store deler av tapene skyldes gjenkjøp av aksjer han først har solgt, så kjøpt tilbake. Thomas Øye er gammel korgutt og vil holde sin sti ren.

- Jeg synes det er helt naturlig å selge unna mine private eiendeler av respekt for kreditorene, sier Thomas Øye.

Han bor fortsatt i leiligheten på Frogner. Denne har han leid i ett år. Nå fungerer den også som kontor.

Han er regnet for å være en rettskaffen forretningsmann. Noen sier han er naiv. Selv har han klokkertro på at det er nettopp ærligheten som er hans beste kort for å komme seg på fote igjen.

Tar dritten nå

- For mannen i gata virker det nok som om det jeg driver med er galskap. Men jeg sover fortsatt godt om natta. Når du opererer i dette markedet, vet du at det svinger begge veier, sier Thomas Øye og føyer til:

- Litt galskap må du forresten ha ...

Med 72 millioner kroner i kortsiktig gjeld er Thomas Øye fortsatt optimist.

- Mange kan komme til å bli overrasket over hvor raskt jeg kan være tilbake, sier Thomas Øye til Dagbladet.

I hele går var han i møter med kreditorer. 29-åringen spiller med åpne kort. - Enkelte synes det er rart at jeg sier tingene som de er. Men jeg skal aldri bli tatt for å ha løyet for noen. Da tar jeg heller dritten nå, sier Øye.

Han hevder at 13 av 15 kreditorer har gått med på å la ham arbeide i fred i 6 måneder.

- Jeg er i en tøff situasjon, men heldigvis er det mange som støtter meg. Jeg tjener på å være ærlig, sier Thomas Øye på mobiltelefon til Dagbladet.

Mobiltelefonen bruker han flittig. Rundt 350 000 kroner i regning pr. år gjør ham til en av Telenors aller beste kunder.

endre.hovland@dagbladet.no

STARTET PÅ NULL: Thomas Øye kommer ikke fra noen rik familie, og har ingen problemer med å kvitte seg med noen av sine eiendeler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!