- Blåmuggost og kaffe farlig, men metadon greit for fosteret?

Stortingspolitikere raser mot Helsedirektoratets forslag om å anbefale bruk av metadon for gravide kvinner i LAR.

FULL SPLID OM BABYER: Rundt 250 metadonbarn er født siden 1996, og rekordhøye 45 spedbarn i 2008. To av tre har så sterke abstinenser at de må avvennes med morfinpreparater. (Fosteret på bildet er ikke barn av en mor på medikamenter.) Foto:  Nasjonalt senter for fostermedisin.
FULL SPLID OM BABYER: Rundt 250 metadonbarn er født siden 1996, og rekordhøye 45 spedbarn i 2008. To av tre har så sterke abstinenser at de må avvennes med morfinpreparater. (Fosteret på bildet er ikke barn av en mor på medikamenter.) Foto: Nasjonalt senter for fostermedisin. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): Høyre og KrF vil nå be regjeringen redegjøre for den faglig og politisk kontroversielle metadon-saken.

- Norske helsemyndigheter advarer gravide mot å spise blåmuggost og drikke mer enn to kopper kaffe daglig. Da blir det oppsiktsvekkende at de samme myndighetene deler ut metadon og subutex til gravide rusavhengige, sier stortingsrepresentant Sonja Sjøli, som er jordmor av yrke. 

Rykende uenig Som Dagbladet skrev onsdag har Helsedirektoratet nå kommet med et utkast til nasjonale retningslinjer for kvinner som er til legemiddelassistert rehabilitering (LAR), og oppfølging av dem og barna fram til skolealder. Prosjektgruppa med fagfolk som sammen med direktoratet har diskutert retningslinjene, er enige om 234 av 235 bestemmelser. Men et mindretall blant fagfolkene er rykende uenig i én bestemmelse direktoratets nå går for: En klar anbefaling om at kvinner i LAR skal fortsette metadon- og subutexbruken hvis de blir gravide.

Dette selv om disse kvinnene hvert år føder 30-40 barn, hvorav minst to av tre har så sterke abstinenser at de må avvennes med morfinpreparater.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer