Blandet alkohol og medisiner

Den siktede 20-åringen tror kombinasjonen hjertemedisin og alkohol er noe av årsaken til at han ikke husker om han var på drapsstedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SON (Dagbladet): 20-åringens forsvarer, advokat Bjørn Haugen, sier til Dagbladet at medisinsk ekspertise må avklare hva som kan skje hvis man blander spesielle typer medisiner og alkohol.

Hjerteklaff

- Det har vært medisiner inne i bildet, og det er nå en rekke forhold som må avklares i den forbindelse. Medisinsk ekspertise blir en naturlig del av dette arbeidet, sier Haugen.

20-åringen har en hjertesykdom. Natt til forrige lørdag, da Dereka Maria Mikula (16) ble slått i hjel, var han ute på byen og drakk mye alkohol.

Den siktede har hatt en feil med en av hjerteklaffene siden han var liten. Dette har blant annet gjort det vanskelig for han å delta i fysiske aktiviteter på skolen og i fritida. Spesielt i barneåra fikk han lett høy puls. Ifølge venner ønsket den drapssiktede en operasjon i løpet av året.

- Han følte seg hemmet sosialt på grunn av hjertesykdommen. Han likte ikke at vi andre måtte ta hensyn til ham, forteller en venn av den siktede til Dagbladet.

Siktede har i politiavhør forklart at han ikke husker om han har vært i tomannsboligen i Son sentrum, selv om politiet mener de har både DNA - genetisk fingeravtrykk - og fingeravtrykk som knytter ham til drapshandlingen.

- Jeg kan ikke huske at jeg var der, men funnene tyder jo på at jeg har vært der, skal han ha forklart i avhør med Svein Brage Husdal ved Frogn lensmannskontor.

Fingeravtrykk

Ettersom 20-åringen sier han ikke husker at han var i huset, har forsvareren rådet ham til å ikke erkjenne straffskyld. Dereka Maria Mikula ble drept med det som trolig er flere enn én pyntegjenstand. 20-åringens fingeravtrykk er funnet på flere gjenstander i huset.

Forsvareren mener det er helsemessige årsaker som kan ha ført til at 20-åringen angivelig drepte Dereka Maria Mikula.

- De faktiske forhold overlater jeg til politiet, men det er forhold i saken som tilsier at man nå må avklare rusens virkninger. Det går på ekstraordinære eller atypiske reaksjoner, sier han.

Venner i avhør

I går var 20-åringens venner i avhør ved Vestby lensmannskontor. Vennene ble spesielt spurt ut om 20-åringens bevegelser og opptreden i dagene etter drapsnatta. Flere av vennene skal ha merket seg at 20-åringen virket roligere. De har imidlertid vanskelig for å tro at han har gått rundt og båret på en slik hemmelighet. Også i dag skal flere venner av siktede i politiavhør. Politiadvokat Jorid Kile Berg ved Follo politidistrikt sier at politiet nå avhører 20-åringens bekjentskapskrets.

- Eventuell medisinsk ekspertise vil være noe vi må se på i tida framover, sier Kile Berg.

20-åringen sitter nå i Moss fengsel. Ifølge forsvareren leser han mye bøker på cella. Han fikk også møte familien samme dag som han ble pågrepet og siktet.

- Det sier seg selv at det er mye triveligere i et vanlig fengsel enn i en ordinær varetektscelle, sier advokat Bjørn Haugen.

HJERTESYK: Den siktede 20-åringen har ikke vært i avhør siden onsdag. Nå sitter han i Moss fengsel, der han får tida til å gå med å lese bøker. Her blir han fraktet inn i fengslet onsdag ettermiddag.