Blandet børsåpning

Det norske aksjemarkedet åpner blandet med støtte fra sterk IT-oppgang I USA, men tynget av fallende børser i Europa.

Signalene på Oslo Børs er blandede fredag morgen, og kursutviklingen bærer preg av det. IT-aksjene er opp som følge av sterk oppgang på Nasdaq og hyggelige resultattall fra Microsoft, mens telekomeksponerte aksjer er ned.

Enitel er ned 1,6 prosent på 36,2 kroner, mens Eltek er ned 2,2 prosent til 136 kroner. Ericsson og Nokia leverte sine resultattall i dag, og kursen er ned for begge, selv om utfallene var vidt forskjellige. Ericsson skuffet , mens Nokia mer enn innfridde.

Totalindeksen holdes nede av et kraftig kursfall i Tomra . Selskapet leverte skuffende resultatall etter børsslutt i går, og kursen er dermed ned 4,4 prosent til 129 kroner. Kort etter åpning var kursen nede i 120 kroner. Omsetningen er høy i aksjen. Les analyse av resultatet her.

Det er også høy omsetning i RCL og Storebrand. I sistnevnte aksje er det de sedvanlige opsjonsinnløsningene og vidererulleringene som blåser opp omsetningen. Aksjen er uendret på 57 kroner.

RCL er ned 1,8 prosent etter å ha vært under press i USA. Aksjen er sist omsatt på 193,5 kroner, og legger seg dermed en krone under sluttnivået i USA i går.

Gleden over det gode resultatet til Tandberg synes å ingen ende ta. Aksjen stiger nye 4,6 prosent til 113 kroner i dag, og det er nær årsbeste som ble nådd månedsskiftet januar/februar.

Oil service-aksjer er svakere fredag etter at sektoren har vært under press i USA. Hydralift er ned 10 prosent i dag, men det skyldes i sin helhet at aksjene fra i dag noteres eks. Sinvest, som er utfisjonert.

Smedvig B er ned nesten fem prosent på 77 kroner, men ser enda svakere ut utfra ordrebildet.

Supplyrederiet Havila er ned 3,8 prosent til 4,8 kroner, mens Ocean Rig er ned 2,1 prosent til 46 kroner. I går ble det kjent at verftet som bygger OCRs Bingo-rigger, Freide Goldman Halter, har søkt kreditor-beskyttelse etter at den planlagte finansieringen ikke kom i mål.

PGS er ned 1,8 prosent til 80 kroner.

Etter snaue halvannen times handel er totalindeksen helt flat på 1.306 poeng.

De europeiske børsene er stort sett ned. I London er FTSE 100-indeksen ned 0,6 prosent i 11-tiden, mens DAX-indeksen i Frankfurt er ned 0,7 prosent. I Stockholm er Generalindeksen ned 2,9 prosent til 4.107 poeng, tynget at et fall på hele 14 prosent i Ericsson. Les mer om resultatet til Ericsson her . Nokia er ned 1,6 prosent etter å ha kommet med bedre resultat enn ventet, men nedjusterte vekstforventninger.