Lars Egil Mogård (70) i respirator etter coronasmitte:

- Blanding av håp og fortvilelse

Datteren til den tidligere NRK-journalisten Lars Egil Mogård (70) er forberedt på det verste. - Det er en stor påkjenning, sier hun til Dagbladet.

INNLAGT: Tidligere journalist-profil Lars Egil Mogård ligger i respirator etter coronasmitte. Foto: Privat
INNLAGT: Tidligere journalist-profil Lars Egil Mogård ligger i respirator etter coronasmitte. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.39% Første dose: 79.00%

Tirsdag la Sigrid Mogård-Jansen ut et innlegg på sin Facebook-konto der hun fortalte at hennes far, den nylig pensjonerte journalisten Lars Egil Mogård, lå i respirator etter å ha blitt smittet av coronaviruset.

«Som noen av dere allerede vet, så er vår elskede pappa, ektemann, svigerfar og bestefar Lars Egil Mogård alvorlig syk. Han er blant de innlagte på Universitetssykehuset i Nord-Norge med covid-19.», skrev hun i innlegget.

Dagbladet har fått tillatelse av Mogård-Jansen til å gjengi innlegget.

Mogård har over 50 år bak seg i mediebransjen. 70-åringen har blant annet jobbet i Rana Blad, Nordlys og Helgelands Arbeiderblad. Han har også jobbet i Dagbladet, men huskes nok best for sine 28 år i NRK.

AKTIV: Lars Egil Mogård på tur sammen med svigersønn Martin og hunden Sanna en måned før han ble innlagt med covid-19. Foto: Privat
AKTIV: Lars Egil Mogård på tur sammen med svigersønn Martin og hunden Sanna en måned før han ble innlagt med covid-19. Foto: Privat Vis mer

- Utmattet

14. oktober ble den tidligere NRK Troms-profilen innlagt med corona. Og for litt under to uker siden ble han lagt i respirator. Datteren forteller at hun og familien har brukt mye tid på å ta innover seg det som har skjedd de siste ukene.

- Det har vært en blanding av håp og fortvilelse. Når han har ligget så lenge som han gjort i respirator, så blir man utmattet. Vi vet jo ikke hva som skjer. Vi vet ikke hvordan livet blir om han blir borte, eller om han skulle overleve, forteller hun.

Da 70-åringen først ble lagt inn på sykehus, fikk familien være sammen med ham på sykehuset. Det fikk de imidlertid ikke da han for snart to uker siden ble lagt i respirator på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

- Nærmest samtidig som han ble lagt i respirator, økte smittetrykket betraktelig i Tromsø, noe som gjorde at vi ikke fikk komme inn til han. Etter det har vi bare fått se han gjennom et vindu.

FAMILIE: Lars Egil Mogård sammen med barnebarnet Marlon og kona Guri Midtgard. Foto: Privat
FAMILIE: Lars Egil Mogård sammen med barnebarnet Marlon og kona Guri Midtgard. Foto: Privat Vis mer

Tøff beskjed

Men tirsdag kveld ble datteren ringt opp av sykehuset med beskjed om at de måtte kjappe seg til sykehuset. Da hadde tilstanden blitt betydelig forverret og de var usikre på om han kom til å overleve natten.

- Det var dramatisk. Vi har forstått at det er sånt som kan skje når man ligger i respirator, så det var bare å kaste seg i bilen for å få se han, sier hun og fortsetter:

- Jeg gråt utrolig mye. Jeg trodde han kom til å dø. Jeg var våken hele den natta. Vi hadde sagt at legene skulle ringe oss om han kom til å dø, forteller hun.

Familien forberedte seg på det verste, men fikk bedre nyheter enn forventet fra legene onsdag ettermiddag. 70-åringen hadde blitt litt bedre, men er fortsatt i livsfare.

- Det går litt bedre med pappa. Men de sier han fortsatt er i livsfare, sier hun torsdag ettermiddag.

De vekslende meldingene om tilstanden hans koster krefter for familien, forteller datteren.

- Det er en påkjenning. Den ene dagen går det litt oppover, mens dagen etter går det dårligere igjen. Det blir alltid en blanding av håp og fortvilelse. Pappa balanserer på en kjempetynn linje mellom liv og død.

GLAD: Lars Egil Mogård er svært glad i sine barnebarn, som er adoptert fra Colombia. Dette bildet er tatt bare dager etter at barnebarnet Miguel kom til Norge. Foto: Privat
GLAD: Lars Egil Mogård er svært glad i sine barnebarn, som er adoptert fra Colombia. Dette bildet er tatt bare dager etter at barnebarnet Miguel kom til Norge. Foto: Privat Vis mer

Hyller helsepersonellet

For åtte år siden ble Mogård diagnostisert med kronisk lymfatisk leukemi - den vanligste av blodkreftsykdommene med rundt 250-300 nye tilfeller i Norge årlig. Mogård har tidligere fått cellegiftsbehandling for dette, men har likevel fortsatt et dårlig immunforsvar.

70-åringen har tilbrakt flere uker på sykehus, og datteren har bare gode ord som beskriver den jobben helsepersonellet har gjort. Både med faren og med familien.

FAMILIEKJÆR: Lars Egil Mogård avbildet sammen med datteren Frida Kristine Mogård på hybelen hennes i Oslo. Foto: Privat
FAMILIEKJÆR: Lars Egil Mogård avbildet sammen med datteren Frida Kristine Mogård på hybelen hennes i Oslo. Foto: Privat Vis mer

- De er helt fantastiske på sykehuset. Legene og sykepleierne er veldig kompetente og tar gode vurderinger. De har full oversikt og er veldig opptatt av å holde oss informert om det som skjer, sier datteren.

- De har en godhet over seg som er helt fantastisk. Jeg beundrer de menneskelige egenskapene de har, legger hun til.

- Hvordan har responsen vært etter at du publiserte innlegget på Facebook?

- Den har vært overveldende. Det varmer veldig. Det viser bare hvor utrolig god mann pappa har vært og fortsatt er, og hvor mange som bryr seg om han. Nå føler vi at det er mange som håper sammen med oss.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer